hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szja-t és eho-t érintő változások 2010-ben

  • adozona.hu

Az Országgyűlés megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely 2009. november 16-án az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvénnyel és a megtakarítások ösztönzésével összefüggő törvénymódosításokról szóló jogszabállyal hirdettek ki. Az új törvény személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást érintő legfontosabb változásait foglalja össze a PricewaterhouseCoopers.

Az EGT és OECD tőzsdei ügyletekhez kapcsolódó kedvezmények 2010-től kiterjednek a tőzsdén kívüli, ellenőrzött tőkepiaci ügyletekre is. Az azokon elért nyereség után 20 százalék adót kell fizetnie az adózónak. Az ügyletek tárgya nem csak értékpapír, hanem deviza vagy áru is lehet.

A hosszabb távú megtakarításokat ösztönzi az a változtatás, amely a tartós befektetéseken elért nyereségre csökkentett adókulcsot hoz be. A legalább 3 éves, de legfeljebb 5 éves lekötések után az adó mértéke 10 százalék, míg a legalább 5 évre szóló vagy az azt meghaladó lekötések után nulla százalék - olvasható a PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevelében.

Az új törvény szintén kitér a külföldi jog alapján kapott társadalombiztosítási ellátások adókötelezettségeire, miszerint az adott juttatás adóköteles vagy adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. Ezt a belföldi jog szerint járó hasonló juttatás adókötelezettségének vizsgálatával kell meghatározni.

Adóterhet nem viselő járandóságnak minősül a munkáltató által a munkavállalónak hitelintézet vagy a Magyar Államkincstár útján lakáscélú felhasználásra nyújtott, vissza nem térítendő támogatás, amelyet 2010-től 1 millió forintról 5 millió forintra emelnek.

Fontos pontja az új törvénynek, hogy 2009-re visszamenőleges hatállyal biztosítja a védőoltások adómentes juttatását.

Továbbá az a pontosít pontosítás sem elhanyagolható, miszerint a kedvezményes 25 stázalékos kulccsal adózó béren kívüli juttatások után nem merül fel a 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás - áll az összefoglalóban.

Az alábbi módosítások a beterjesztett törvényjavaslathoz képest is változást jelentenek: 2010-től a magánszemély a külföldi pénznemben megszerzett jövedelmének átszámításánál a bevételszerzés időpontjában vagy a megelőző hónap 15. napján érvényes Magyar Nemzeti Bank devizaárfolyamot alkalmazhatja.

2010. január 1-jétől adómentessé válnak a hitelintézetek és a befektetési szolgáltatók által részben vagy egészben elengedett követelések, ha:
- az adós – nyilatkozata alapján – a maga és családja megélhetési ellehetetlenülését előzi meg,
vagy

- az elengedett követelés a 10 000 forintot nem haladja meg (feltéve, hogy a követelés végérvényesen megszűnik a magánszeméllyel szemben).

Az új törvény kimondja, hogy egy másik EGT-tagállamban biztosított személy jövedelme után nem merül fel a 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás, ha a magánszemély megfelelően tudja igazolni a másik tagállamban fennálló biztosítási jogviszonyát - zárul a PwC összefoglalója.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink