hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj melletti munka: hogyan korlátozzák a keresetet januártól?

  • Molnár László

A jelenleg hatályos szabályozás értelmében minden 62. életévét be nem töltött, keresőtevékenységet folytató öregségi nyugdíjasra 2010. január 1-jétől kiterjedt volna az úgynevezett éves keretösszeg elérését követő nyugdíjfolyósítási korlátozás. Az Országgyűlés azonban másképp döntött a hétfői zárószavazáson. Kikre és meddig vonatkozik a keresetkorlátozás jövő évtől?

A nyugdíj melletti korlátozás 2010. január 1-jétől kizárólag a 2008. január 1-jétől nyugellátásban részesülő, az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött öregségi, öregségi jellegű nyugdíjban  részesülőkre terjed ki – egészen addig, míg be nem töltötték öregségi nyugdíjkorhatárukat.

Az említett személyi kör esetében, amennyiben biztosítással járó jogviszonyban áll, illetőleg egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytat, és az általa fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát (a továbbiakban: éves keretösszeg), az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíjfolyósító szervnek a nyugdíj folyósítását szüneteltetnie kell.

Öregségi nyugdíjkorhatár

Az 1952. január 1-je előtt születettek esetében a betöltött 62. életév, az 1952-es születési évjárattól kezdődően évente 183 nappal emelkedik 65. életévre.

Ha a  nyugellátásban részesülő személy által fizetendő nyugdíjjárulék alapja az éves keretösszeget a tárgyév decemberében haladja meg, a nyugellátás szüneteltetésére nem kerül sor, de a tárgyév december havi nyugellátást  vissza kell fizetni. Fontos változás, hogy az érintett keresőtevékenységet folytató nyugdíjast az előírt keresetkorlát elérésekor – amely nyugellátásának folyósítását érinti – bejelentési kötelezettség terheli tíz munkanapon belül a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé. A 2007. december 31-én már öregségi, öregségi jellegű nyugdíjasként keresőtevékenységet folytató személy kereseti korlátozás nélkül dolgozhat.

Kire vonatkozik a keresetkorlátozás?

Az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban, korkedvezményes nyugdíjban, bányásznyugdíjban , korengedményes nyugdíjban, az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíjában, az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményeiről szóló törvény alapján járó öregségi nyugdíjban vagy a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény alapján járó öregségi nyugdíjban részesülőkre.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink