hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Illetéktörlés: egy évig húzta az APEH

  • MTI

Sérti a jogbiztonság elvét és az ügyfelek tisztességes eljáráshoz való jogát az adóhatóság szervezetlen működése és az ügyintézési határidő jelentős túllépése - állapította meg Szabó Máté ombudsman, miután több hasonló panasz miatt vizsgálatot indított.

A hiányosságok miatt az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felkérte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökét, hogy valamennyi irányítása alá tartozó szervezeti egység vezetőjét figyelmeztesse az ügyintézési, eljárási határidők betartásának fontosságára és kérje fel az illetékes vezetőket, hogy fektessenek nagyobb hangsúlyt a szakterületek együttműködésére. Szabó Máté országgyűlési biztos az egyik illetékügyben benyújtott panaszt kivizsgálva megállapította, hogy az elsőfokú adóhatóság, az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatóság Illeték Főosztálya jelentősen túllépte az ügyintézési határidőt. Az illeték törlésére irányuló kérelem elbírálása a harmincnapos ügyintézési határidővel szemben több mint egy évet vett igénybe.

Ugyancsak megállapította a vizsgálat, hogy bár az ügyfelet tájékoztatták arról, a késedelmes ügyintézés miatt őt kamat illeti meg, a kamatfizetésről nem intézkedtek, a kiutalás elmaradt. A közlemény szerint az ügyintézési határidő túllépése mellett az adóhatóság működésében megfigyelhető volt bizonyos szervezetlenség. A különböző szakterületek nem megfelelő kommunikációja hozzájárulhatott az ügyintézés elhúzódásához és nem megfelelő voltához. Mindez az említett ügy esetében látható például abban, hogy - bár a lehetőséget az ügyfél maga is felvetette - a visszatérítendő illetékösszeget nem számították bele az újra kiszabott illetékbe, pedig ha megteszik, az ügyintézés egyszerűbb és gyorsabb lehetett volna. Az eljáró adóhatóság a demokratikus jogállam fogalmából levezetett jogbiztonság követelményével és a tisztességes eljáráshoz való joggal összefüggő visszásságot okozott - fogalmazta meg álláspontját az állampolgári jogok biztosa. Szabó Máté ombudsman a jelentést tájékoztatás céljából megküldte a pénzügyminiszternek is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink