hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH KoKaIn-nal keresi az adócsalókat

  • MTI

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az első háromnegyedévben 228 ezer ellenőrzést végzett, 9 ezerrel többet, mint tavaly szeptember végéig, ami megfelel a kitűzött céloknak - jelentette be Szikora János elnök a hivatal sajtótájékoztatóján szerdán.

Az APEH szeptember végéig 354 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapított meg, ami némileg alatta marad a tavalyi 376 milliárd forintnak. Az elnök ezt azzal magyarázta, hogy a múlt évben volt néhány kiemelkedő egyedi megállapítás. A vétségek miatt szeptember végéig 250 milliárd forint bírságot szabtak ki, 15 milliárddal többet, mint a tavalyi hasonló időszakban.
   
Az adóhatóság elnöke hangsúlyozta: a válság senkit nem mentesít az ellenőrzés alól, ami a tisztességes adózók érdekeit védi. Az APEH célja, hogy segítse azokat az adózókat, akik betartják a szabályokat, ám következetesen fellép azokkal szemben, akik nem teljesítik kötelezettségeiket - mondta.
   
Az egy vizsgálatra jutó megállapítások összege az elmúlt években folyamatosan emelkedett, a jogerősen megállapított adókülönbözet és ellenőrzési szankció az elmúlt két évben dinamikusabban nőtt, mint az APEH által kezelt összes bevétel.
   
Szikora János szerint nem az adócsalások száma nőtt, hanem az ellenőrzésre kiválasztás hatékonysága javult. Ezt támasztja alá, hogy míg tavaly az utólagos ellenőrzések során véletlen kiválasztással 1,057 millió (2007: 733 ezer) forint volt az egy vizsgálatra eső megállapítás, a célzott kiválasztásnál 10,631 (2007: 7,125) millió forint.
   
Az adóhatóság eszköztára az adócsalók kiszűrésére folyamatosan bővül. A 2005-ben elindított, az ellenőrzés korszerűsítését célzó uniós fejlesztés egyik terméke a RADAR projekt, amelynek segítségével rugalmasan összekapcsolhatóak az adattárban lévő adatok, a kiválasztási lista elkészítése után egy gombnyomással elkészülnek az adózói életutak. Már próbavizsgálatok is voltak a RADAR-ral, a tapasztalatok az elnök szerint kedvezőek.
   
Egy másik projekt kockázatelemzésre, modellezésre szolgál: a korábban ellenőrzött adózóknál feltárt adókülönbséget visszavezetik az adózók jellemzőire, s az így nyert adatokat felhasználják az ellenőrzésre való kiválasztásnál.
   
A Kockázatos Kapcsolatok Információs listája (KoKaIn) a hierarchia-kapcsolatokon alapuló kockázatelemzés lehetőségét teremti meg. Azokat az adózókat keresik, akik rendszeresen követnek el adócsalást, s feltárják kapcsolataikat is. A listára kiindulásként 15 ezer szándékos adóelkerülő került fel, továbbá tulajdonosaik, képviselőik, ügyvezetőik és kapcsolt vállalkozásaik (összesen 28 ezer), és az ezek érdekeltségi körébe tartozó további vállalkozások (42 ezer).
   
Esetükben az átlagnál 3,2-szer nagyobb megállapítások születnek, a bevallást be nem nyújtó, vagy jellemzően nullás bevallást beadó, minimális adóteljesítményű adózóknál pedig több mint hatszoros - mondta Szikora János.
   
A RIASZT rendszer figyelmezteti az adóhatóságot, ha változik az adózó magatartása, például, ha egy régebben alapított cég hosszú ideig nem működött, ám hirtelen nagy összegű áfabevallást nyújt be.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink