hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szigorítások az áfatörvényben és az Art.-ban

  • dr. Marosi Andrea

Adókönnyítéseket, apróbb szigorításokat, a hazai szabályok uniós irányelvekkel való összefésülését és néhány korábbi változtatás kiigazítását is javasolja két új adócsomagjában a kormány.

Tétlenkedéssel adóügyekben aligha vádolható a Bajnai-kormány: miután a nyár elején két adócsomaghoz – az évközi módosításokat tartalmazó júniusihoz és a jövő évi változtatásokat előíró júliusihoz – is megszerezte a parlamenti többséget, a múlt héten két újabb adópakkal rukkolt elő. A változások egy részéről már nyáron is tudni lehetett. Ilyen például, hogy 2008-ban több alkalommal is módosult a hozzáadottérték-adóról szóló uniós irányelv, s ezeket a regulákat legkésőbb 2010. január 1-jei hatállyal át kellett ültetni a nemzeti szabályozásba. A módosítások az áfatörvényre, illetve az adózás rendjéről szóló törvényre vonatkoznak. Az előírások a határon átnyúló szolgáltatásoknál újraszabályozzák például a teljesítés helyét, ami többek között a tevékenység jellegétől (például termékfuvarozás, személyszállítás, kulturális szolgáltatás), és attól is függ, áfaalany-e a szolgáltatás igénybe vevője. A módosítás emellett szabályozza az ilyen esetekben alkalmazandó áfa-visszatérítési, illetve a bevallási, nyilvántartási előírásokat is.

Ismert volt az is, hogy születőben van egy új törvényjavaslat az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről (HVG, 2009. június 13.), ami már önmagában feltételezte, hogy az e vállalkozásokhoz kapcsolódó terminológiát átvezessék az adótörvényekbe. A múlt héten mindkét előterjesztés felkerült az Országgyűlés honlapjára, az igazságügy-, illetve a pénzügyminiszter által szignálva. Az adócsomag mindjárt bővített tartalommal, hiszen nem csupán az egyéni vállalkozók és az egyéni cégek adó- és tb-ügyeire szorítkozik, hanem általános – más adózókra is érvényesítendő – módosításokat is megfogalmaz.

A cikk folytatását a legfrissebb HVG-ben olvashatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás, saját rezsis beruházás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Csernobili nyugdíjas

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink