hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsomag 2010: 70 milliárdos sarc a cégekre

  • Salgó Andrea

Bár a vagyonadó mindössze 25 milliárd forint extra adóbevételt jelentene, jogszerűségét máris többen megkérdőjelezték. Senki nem beszél viszont arról a 70 milliárdról, amelyet a vállalkozók zsebéből húztak ki, hogy a pénz az államkasszát gyarapítsa. László Csabával, a KPMG adópartnerével a 70 milliárdos trükkről és a 2010-es adócsomag várható hatásairól beszélgettünk.

hvg.hu: Ha önt kérték volna fel pénzügyminiszternek, megszavazza a 2010-es adócsomagot?

László Csaba: Jó néhány elem van a csomagban, amit habozás nélkül megszavaztam volna, de van néhány olyan módosítás, amelyeket az Alkotmánybíróság gyakorlatát ismerve kockázatosnak tartok, illetve amelyek elfogadásának pillanatában még nem volt kellően érett a törvényjavaslat. Gondolok itt például a vagyonadóra, pontosabban arra, kinek hányadik ingatlanja után kell majd adóznia, vagy miként állapítja meg az ingatlana értékét jövőre. A törvényjavaslat értékelési melléklete kevés támpontot ad az adózóknak, még ha az ingatlanok kilencven százalékánál egyértelmű is, hogy kell-e vagy nem adót fizetni. 

Az útmutató nem kezeli a kerületeken belüli értékkülönbségeket. Ugyanez a helyzet a vidéki ingatlanokkal: egy siófoki ház többszörösébe kerülhet egy Somogy megye legelmaradottabb részén található ingatlannál, mégis, a szabályok szerint mindkét ingatlannak az értékét egyformán kell kiszámítani. A törvényjavaslat a telek méretével sem számol: nem tesz különbséget egy egyhektáros rózsadombi ősfás telek közepén álló 150 négyzetméteres ház, és egy ugyanott, de tizedakkora telek közepén álló között. Bár az értékelési útmutató kiforratlansága jelenthet majd gondot a gyakorlatban, szakmailag nem látom támadhatónak a vagyonadótörvényt. Ettől még nem lennék meglepve, ha ezt az Alkotmánybíróság másképpen látná.

Az interjú folytatását a hvg.hu-n olvashatja!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Házhoz járó kozmetikus – iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Könyvvizsgáló megválasztása 2.

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink