26 találat a(z) Art cimkére

Speciális jogorvoslatok az Art.-ben Cikk

Előző írásunkban az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvényben (Air.) megtalálható és az adózó kérelmére induló rendes, rendkívüli és „kvázi” jogorvoslati eszközöket elemeztük. E jogorvoslati eszközök sajátossága, hogy azok az adóhatóság tévesnek vélt döntését hivatottak orvosolni. Jelen cikkünkben szintén a jogorvoslati eszközök lesznek terítéken, azokon belül is az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvényben (Art.) szabályozott olyan jogorvoslati lehetőségeket fogunk röviden elemezni, amelyek közös jellemzője, hogy az adózó egy adójogszabály magasabb szintű jogszabályba ütközését állítja és ennek alapján kéri adófizetési kötelezettségének mérséklését.

Szolgáltató hatóság? Ebben segít a NAV Cikk

Az új adózás rendjéről szóló törvény külön fejezetet szentel a NAV által nyújtott szolgáltatásoknak. Ezek egy részének szabályai a korábbi törvényben elszórtan helyezkedtek el, mások pedig újonnan megjelenő szolgáltatások. Nézzük a részleteket!

Ilyen büntetésekre számíthatunk jövő évtől az új Art. alapján Cikk

A napokban került az Országgyűlés elé az adózás rendjéről szóló új törvény tervezete. A törvényjavaslat alapján jövő évtől mégsem emelkedne a késedelmi pótlék és az önellenőrzési pótlék mértéke, viszont egyszerűsödne a mulasztási bírság szabályozása.

Számlázó programok online bekötése, áfaösszesítő július 1-jétől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az NGM által benyújtott törvényjavaslatban (233. §) valóban szerepel a halasztás, de az elfogadott 2017. évi LXXVII. törvényben illetve az Art. hatályos szövegében már nem találjuk a nyomát (lehet, hogy rossz helyen keressük... Előre is köszönöm, ha tud valaki segíteni. Üdv.

Art. 38. § (3a) – állásfoglalás kérése Kérdés

Tisztelt Cím! Az Art. 38. § (3a) bekezdés pontos alkalmazására kérem írásos állásfoglalásukat az alábbi esetre vonatkozóan: Egy kereskedelemmel foglalkozó kft. egy darab nagy értékű gép értékesítése kapcsán a vevőtől készpénzben 1 500 000 Ft értékben előleget vesz át. A vevő 4-5 hónapon keresztül fizetne készpénzben havonta 1 500 000 Ft-ot. Elfogadható-e ez az eljárás? Vagy csak egyetlenegy hónapban fizethet 1 500 000 Ft-ot készpénzben erre a termékre? Köszönettel

EKÁER, ahogyan végre érthető lesz! Cikk

Megjelent a HVG kiadó új terméke, az EKÁER a gyakorlatban.

Így minősített érvénytelennek egy adásvételt a bíróság Cikk

Egy adóvizsgálat kapcsán indult közigazgatási peres ügyben adózó (a későbbi felperes) árut értékesített külföldre. Vásároltak, fizettek, szállítottak - a bíróság mégis érvénytelennek minősítette az adásvételt.

A pénzforgalmi áfázás árnyoldala Szakértői Kommentár

Bár a 2013-tól életbe lépett új, pénzforgalmi áfázás lehetőségére a 90-es évek közepétől várnak a magyar vállalkozók, viszonylag kevesen éltek vele. Azok közül pedig akik ezt választották, és közbeszerzési vagy egyéb pályázatokban, nagyobb projektekben vesznek részt, csak remélhetik, hogy nem kerülnek hátrányba döntésük miatt.

Pénztárgép használat szabályai Kérdés

Szeretnék információt kapni arról, hogy jelenleg az Art-n kívül milyen jogszabályok írnak elő kötelezettséget a pénztárgépek használóinak. Különösen érdekel, hogy milyen tevékenységek végzése esetén kötelező pénztárgép használata, azzal kapcsolatban jelenleg milyen bejelentési kötelezettségek vannak. Egy konkrét kérdés is: egy Kft. a székhelyén alapvetően termelő tevékenységet folytat, de havi 5 - 20 alakalommal (jellemzően szálára) értékesít is. (Van értékesítéssel foglalkozó telephelye külön pénztárgéppel). Jelenleg használ a székhelyén is pénztárgépet. Kötelező a pénztárgép használata itt? Ha nem, mit kell tennie, hogy a később bevezetendő online rendszerre már ne kelljen költenie?

dr. Verbai Tamás, új szakértő az Adózónán Cikk

A legfontosabb Art-változások 2013-ban Szakértői Kommentár

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) módosítása egyrészt tovább bővíti az adóhatóság bevethető eszköztárát az adóelkerülés és a feketegazdaság ellen, másrészt a módosítások az adóeljárás egyszerűsítését és adminisztrációs terhek csökkentését célozzák. Az új szabályok egy része az egyes adónemeket, különösen az általános forgalmi adót (lásd külön cikkeinket is) érintő változásokkal függ össze. Cikkünk a SZAKma újság „Első kézből” adókonferenciáján dr. Windisch László, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője által elmondottakat foglalja össze.

Fontos módosítás az Adózás rendjéről szóló törvényben Cikk

Nem először fordul elő, hogy a jogalkotó a jogszabályszöveg módosításával szünteti meg a NAV önkényes és téves jogértelmezéseit. 2013. január 1-jétől a határozat jogerőssé válását követő 15. napon a NAV jogszerűen végezhet végrehajtási cselekményt, inkasszót nyújthat be a számlavezető bankhoz..Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Nem boldogul a NAV a pofátlan végkielégítésekkel: százezrek is visszajárhatnak Cikk

Nagyon sokan nem vállalták a kockázatot és a szakmai aggályok ellenére benyújtották a pofátlan végkielégítéseket terhelő különadó bevallásukat. Nem is sejtik, hogy ha 2010-ben még el tudtak helyezkedni vagy más jövedelmet tudtak szerezni, akkor akár 1 millió forint is visszajárhat a megfizetett különadóból. Ennek oka, hogy a NAV által rendszeresített kifizetői adatszolgáltatás nyomtatvány nem felelt meg a törvényi rendelkezéseknek. A NAV által beszedett összegből önellenőrzéssel több százezer forintot szerezhetünk vissza jogszerűen.

Elképesztő ítélet született a Fővárosi Törvényszéken Cikk

Elképesztő ítélet született a Fővárosi Törvényszéken egy vagyonosodási ügyben.A bíró ugyanis a szóbeli ítélet kihirdetése után olvassa el a jogszabályt. Mi történt pontosan? Összefoglaltuk.

A NAV baklövései miatt mentegetőzik a miniszter. Cikk

Varga Mihály miniszter nemrég azt nyilatkozta, hogy minden idők legbonyolultabb adóbevallását töltötte ki a 2011-es évre. Emellett azt is hallottuk, hogy az adózók 25 százaléka hibásan tölti ki a személyi jövedelemadó bevallását. A hibák az adóhatóság szakmai baklövéseiből fakadnak. Angyal József kommentárja.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close