hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adómódosítások: eltüntethető nyereség?

  • lapszemle

Az újabb 2010-es adócsomagba egy olyan passzus szerepel, amelynek kihasználásával szinte bármely magyar cég teljesen szabályosan eltüntetheti nyereségét adózás előtt. Így pedig sok milliárd vagy tízmilliárd forint adóbevételtől foszthatja meg a magyar államot - írja az Index.

A szóban forgó passzus a társaságiadó-törvény 3. számú mellékletét egészíti ki azzal, hogy egy vállalkozás által egy másiknak véglegesen átadott pénzeszköz jövő év elejétől – a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült – költségnek, ráfordításnak minősül. Vagyis a pénzeszközt átadó vállalat költségként elszámolhatja a summát, csökkentheti vele a társaságiadó-alapját. Kivéve, ha a pénzösszeget úgynevezett ellenőrzött külföldi társaságnak adja; a külföldi ellenőrzött társaság fogalma leegyszerűsítve az egzotikus szigeteken bejegyzett, valódi offshore cégeket takarja.

Példákon érzékeltetve ez a következőhöz vezet. Van két magyar cégből álló „cégcsoport”, az egyik vállalat nyereséges, a másik pedig legalább ekkora veszteséget mutat fel adott évben. A nyereséges cég a profitot még a mérlegkészítés, adózás előtt teljesen szabályosan átszivattyúzhatja a vele kapcsolatban álló másik, veszteséges magyar cégbe azzal a technikával, hogy végleges pénzeszközátadást valósít meg. Ekkor az eredetileg nyereséges cégnél eltűnik a társaságiadó-alap, és a veszteséges cég sem fizet egy fitying társasági adót sem, hiszen a kapott pénzeszköz nem üti ki teljesen a veszteségét. Ugyanez az eredmény akkor, ha a nyereséges magyar cégnek egy magas adókulcsú, de nem offshore országban van egy külföldi leányvállalata, amely veszteséges.

A cikk folytatásáért kattintson ide!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felügyelőbizottsági tagok jelentése a NAV felé

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Gyed külföldi jogviszony után

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink