hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korlátozzák a magánnyugdíjpénztári megtakarításokat: ki jár rosszul?

  • adozona.hu

Kedvezőtlenül érinti a magánnyugdíjpénztárak tagjainak befektetéseit az a változás, mely szerint a magánnyugdíjpénztárak a különböző portfólióknak csak egy megadott részét tarthatják külföldi részvényekben és állampapírokban - nehezményezik a magánnyugdíjpénztárak. .

A kormány július végén a devizakittettség szűkítése mellett döntött. Az új rendelettel a magánnyugdíjpénztárak az úgynevezett növekedési portfólió vagyonának 35, míg a kiegyensúlyozott és a klasszikus portfóliók vagyonának 20, illetve 5 százalékát tarthatják nem forintban nyilvántartott eszközökben, lényegében külföldi részvényekben és állampapírokban. A jogszabályi követelményeknek a klasszikus és a kiegyensúlyozott portfóliók esetében 2009. december 31-éig kell megfelelni. A taglétszámot és a vagyont illetően legnagyobb részt képviselő növekedési portfoliók esetében kétlépcsős megfelelést ír elő a jogszabály: 2009. december 31-ig még megengedett legfeljebb 45 százalékos devizaarány, a 35 százalékos limitet elég 2010. szeptember 30-áig teljesíteni.

A magyar kormány ezen döntésével a régióban nem egyedüliként maximalizálja a devizakitettséget a nyugdíjpénztári megtakarítások piacán: Lengyelországban a választható portfóliós rendszert is már alapvetően úgy vezették be, hogy 5 százalékban maximálták a nemzetközi befektetések  arányát az egyes portfóliókban. A lengyel nyugdíjpénztárak ezen korlátozás mellett is bőven válogathatnak a befektetésekben, hiszen a lengyel tőzsde a magyarországinál jóval nagyobb számú A és B kategóriás értékpapírt kínál. Lengyelország és Magyarország a régió nyugdíjpénztári piacának két legmeghatározóbb szereplője; ezen két piac jellemzően élen jár az újítások bevezetésében, és mutat példát a régió nyugdíjkasszáinak. Mindemellett a szakértők óvatossággra intenek az ilyen szabályozásokkal kapcsolaban, hiszen a devizakitettség korlátozásának nemzetközi megítélése máig sem egységes: az Unió például eljárást indított Lengyelország ellen a tőke  szabad áramlásának korlátozása miatt
.
A magyar magánynyugdíjpénztári tagok, így a legnagyobb hazai magánkassza, az OTP Magánnyugdíjpénztár tagjainak befektetéseit is kedvezőtlenül érinti az a változás, mely szerint a magánnyugdíjpénztárak a különböző portfólióknak csak egy megadott részét tarthatják külföldi részvényekben és állampapírokban. Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár vezetője elmondta: „A mostani kormányrendelet visszalépést jelent a korábbi helyzethez képest, hiszen ez egyértelműen csökkenti az egyes portfoliók diverzifikálhatóságát. Az új, korlátozott körülmények között a különböző kockázati szintű válaszható portfóliók esetében nem valósítható meg a kockázatok és hozamok optimális összhangja. A választható portfoliók bevezetésének egyik fő célja éppen a hozamok növelése volt a lehető legalacsonyabb kockázati szint mellett, a legújabb kormányrendelet módosítás viszont ennek megvalósítása elé gördít akadályt.” 

„Tudomásul vettük, hogy az intézkedés célja a forintbefektetések ösztönzése. Figyelembe véve azonban, hogy a jelenlegi magyar részvénypiac meglehetősen szűk, és így kevés befektetési lehetőség kínálkozik, üdvözlendő lett volna a kormány részéről, ha a törvénymódosítással párhuzamosan különböző ösztönzési lehetőségeken keresztül bátorítja a magyarországi vállalatok tőzsdére lépését” – tette hozzá Nagy Csaba. Jelenleg meglehetősen kevés vállalat részvénye szerepel A vagy B kategóriában. Mindezek mellett az előírás betartása a két lépcsős határidővel feltehetően nem okoz majd gondot az OTP Magánnyugdíjpénztárnak, hisz az újonnan beérkező befizetések nagyobb hányadát fogjuk magyar állampapírokba és részvényekbe fektetni. .
 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kondipark adóvonzata

Nagy Norbert

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink