hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

TEÁOR: mit mond az APEH?

  • dr. Marosi Andrea

Lapunk megkeresésére az adóhivatal részletes választ küldött azzal kapcsolatban, hogy milyen teendői voltak és vannak az adózóknak a TEÁOR-számokkal kapcsolatban. Az adóhivatal válaszát teljes terjedelmáben alább közöljük.

2006 december végén elfogadták, és 2007. január 19-től hatályba lépett , 2008. január 1-jétől pedig teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban az a rendelet, amely a TEÁOR-számok átsorolásával kapcsolatos. Ennek következtében a TEÁOR és a szakmakód struktúra jelentősen megváltozott, ezért a tevékenységi besorolások módosítását az adminisztratív nyilvántartásokban is át kellett vezetni. Az átsorolások megvalósítását nehezítette az a tény, hogy az új nomenklatúrák (TEÁOR’08, szakmakód’08) részletesebbek, és struktúrájuk lényegesen eltér a jelenlegiektől, ezért az esetek mintegy felében nem lehetett elvégezni az automatikus átsorolást, az új nomenklatúrák szerint helyesen besorolni a gazdasági szervezetek és a magánszemélyek többségét csak megkérdezésük útján lehetett.

A cégbejegyzésre kötelezett jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok által a létesítő okiratban fel nem tüntetett, 2007. december 31. napjáig az állami adóhatósághoz bejelentett, valamint a cégbejegyzésre nem kötelezett jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb társaságok és szervezetek, valamint külföldi vállalkozások által 2007. december 31. napjáig az állami adóhatósághoz bejelentett azon TEÁOR kódokat, amelyek a TEÁOR’03 és a rendelet közötti fordítókulcsot tartalmazó KSH közlemény alapján automatikusan – az adózók megkérdezése nélkül - átfordíthatóak a megfelelő TEÁOR’08 tevékenységi szakágazati besorolássá, az állami adóhatóságnak 2008. január 31. napjáig kellett hivatalból módosítania a rendeletnek megfelelően. A hivatalbóli konvertálás mindösszesen 221.007 db társas vállalkozást érintett.

A cégbejegyzésre kötelezett jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok által a létesítő okiratban feltüntetett, 2008. január 1. napján a cégjegyzékbe már bejegyzett azon TEÁOR kódokat, amelyek a TEÁOR’03 és a TEÁOR’08 közötti fordítókulcsot tartalmazó KSH közlemény alapján automatikusan – az adózók megkérdezése nélkül - átfordíthatóak a megfelelő TEÁOR’08 tevékenységi szakágazati besorolássá, a Cégbíróság 2008. január 1-jén hivatalból módosította. A cégnyilvántartásban átvezetett változásokról a céginformációs szolgálat elektronikus úton értesítette az állami adóhatóságot. A Cégbíróság hivatalból mindösszesen 436.832 db társas vállalkozás TEÁOR-kódját konvertálta.

Az egyéni vállalkozói igazolványhoz kötött tevékenységet folytató vállalkozók esetében a vállalkozók nyilvántartását vezető szerv nyilvántartásában nem szereplő, 2007. december 31. napjáig az állami adóhatósághoz bejelentett, valamint az egyéni vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkező, adószám birtokában adóköteles tevékenységet folytató magánszemélyek által 2007. december 31. napjáig az állami adóhatósághoz bejelentett azon szakmakódokat, amelyek az érvényes szakmakódokról szóló 8002/2004. (SK 5.) KSH-APEH együttes tájékoztató és a rendelet közötti fordítókulcsot tartalmazó KSH közlemény alapján automatikusan – az adózók megkérdezése nélkül - átfordíthatóak a megfelelő szakmakód szerinti besorolássá, az állami adóhatóságnak 2008. január 31. napjáig kellett hivatalból módosítania a rendeletnek megfelelően. A hivatalbóli konvertálás mindösszesen 300.267 fő magánszemélyt érintett.

Azokat, az egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkező vállalkozók nyilvántartását vezető szerv nyilvántartásába 2007. december 31. napjáig bejegyzett szakmakódokat, amelyek az érvényes szakmakódokról szóló 8002/2004. (SK 5.) KSH-APEH együttes tájékoztató és Rendelet alapján kiadott tevékenységi osztályozási rendszer közötti fordítókulcsot tartalmazó KSH-közlemény alapján automatikusan átfordíthatók a megfelelő tevékenységi szakágazati besorolássá, 2008. január 1-jén az egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkező vállalkozók nyilvántartását vezető szerv hivatalból módosította a Rendeletnek megfelelően és erről az általa üzemeltetett informatikai rendszeren keresztül a körzetközponti jegyző, valamint az állami adóhatóság részére adatot szolgáltatott. Az egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkező vállalkozók nyilvántartását vezető szerv hivatalból mindösszesen 358.206 fő magánszemély szakmakódját konvertálta.

2008. december 27-én hatályba lépett a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvénynek és egyéb törvényeknek a számviteli beszámoló közzétételi rendjével, valamint a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszerével összefüggő módosításáról szóló 2008. évi XCVI. törvény, melynek 24. §-ában foglaltak véglegesítik a TEÁOR-kódok és a szakmakódok átsorolásának határidejét.

A rendelkezés értelmében azon, 2007. december 31. napjáig a cégjegyzékbe, vagy az egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkező vállalkozók nyilvántartását vezető szerv nyilvántartásába bejegyzett és/vagy 2007. december 31. napjáig az állami adóhatósághoz közvetlenül bejelentett tevékenységi körök vonatkozásában, amelyek automatikusan - az adózók közreműködése nélkül - nem sorolhatóak át, és amelyeket 2008. december 27-ig nem módosítottak, a tevékenységi kör megfelelő módosítását az érintett adózóknak kellett változásként bejelenteniük az állami adóhatósághoz a 2009. évi első adómegállapítási időszakról szóló adóbevallásukkal – ideértve az adókötelezettség hiánya miatt benyújtott bevallás helyettesítő nyilatkozatot is – egyidejűleg.

A fentiekben foglaltaktól eltérően, az éves bevallásra kötelezett adózók a 2007. december 31. napjáig bejelentett, automatikusan át nem fordítható tevékenységi körük változását a 2008. évről benyújtandó éves adóbevallásukkal egyidejűleg voltak kötelesek bejelenteni az állami adóhatósághoz.

Az állami adóhatóság 2009. február hónapban – elektronikus úton - kiértesítette azon adózókat, akik esetében a nyilvántartásban az adózó által még nem módosított tevékenységi körök (szakmakódok, illetve TEÁOR-kódok) szerepeltek és adtak már be elektronikus úton bevallást.
Az értesítés mintegy 360 ezer társas vállalkozást, illetve közel 90 ezer egyéni vállalkozót és adószámos magánszemélyt érintett.

Az állami adóhatóság által hivatalból nem megfeleltethető 2003-as vagy annál régebbi TEÁOR- és szakmakóddal rendelkező adózókra vonatkozó változás-bejelentési kötelezettség határideje a társasági adóbevallás benyújtási határidejével lejárt, ezért 2009. július hónapban a 2003-as vagy annál régebbi főtevékenységgel rendelkező és 2008. évről társasági adóbevallást benyújtó- érvényes regisztrációval rendelkező – adózókat elektronikus levélben, illetve az érvényes regisztrációval nem rendelkező adózókat postai úton szólította fel az állami adóhatóság bejelentési kötelezettségük teljesítésére.
Elektronikus úton mintegy 30 ezer, postai úton pedig több mint 500 adózó kapott értesítést, arról, hogy főtevékenységük bejelentése a hatályos kódjegyzékben foglaltak szerint még nem történt meg.

Levelünkben kértük az adózókat, hogy amennyiben a levél kézbesítését megelőzően a módosítandó TEÁOR-kód(ok) szerinti tevékenység(ek) tekintetében már eleget tettek az állami adóhatóság felé, illetve korábban a cégbíróság felé teljesítendő változás-bejelentési kötelezettségüknek adategyeztetés céljából, 5 napon belül mutassák be a változásbejelentés tényét igazoló dokumentumokat.

2009. augusztus végi adatok alapján 275.796 adózó nem tett még eleget változás-bejelentési kötelezettségének (ezen adózóknak fő-, vagy egyéb tevékenységeik között van még 2003-as vagy annál korábbi tevékenységi kód), melyből

- a társas vállalkozások száma: 160.237 db, melyből
a cégbejegyzésre kötelezett társas vállalkozások száma: 138.379 db
a cégbejegyzésre nem kötelezett társas vállalkozások száma: 21.858 db

- a magánszemélyek száma: 115.559 fő, melyből
az okmányirodai regisztrációval rendelkező egyéni vállalkozók száma: 38.688 fő
az okmányirodai regisztráció nélküli egyéni vállalkozók száma: 247 fő
az adószámos magánszemélyek száma: 86.624 fő


Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény értelmében a magánszemély adózó 200 ezer forintig, más adózó 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha a bejelentési (bejelentkezési, változásbejelentési), adatszolgáltatási kötelezettségét késedelmesen, hibásan, valótlan adattartalommal vagy hiányosan teljesíti. Késedelem esetén nincs helye mulasztási bírság megállapításának, ha az adózó késedelmét annak igazolásával menti ki, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. A mulasztási bírság kiszabásánál a regionális igazgatóságok mérlegelik az eset összes körülményét, az adózó jogellenes magatartásának (tevékenységének vagy mulasztásának) súlyát, gyakoriságát, továbbá azt, hogy az adózó, illetve intézkedő képviselője, alkalmazottja, tagja vagy megbízottja az adott helyzetben a tőle elvárható körültekintéssel járt-e el. A körülmények mérlegelése alapján az adóhatóság a mulasztás súlyához igazodó, az adózási érdeksérelemmel arányos bírságot szab ki, vagy a bírság kiszabását mellőzi.

Az állami adóhatóság – a honlapján, továbbá a sajtóban történő széleskörű tájékoztatást és az adózók egyedi értesítését követően – élve a törvény adta lehetőséggel a fentebb említett egyedi mérséklés mellett a mulasztási bírságot kiszabó határozatok kiadásával arra törekszik, hogy a kötelezettségüket továbbra sem teljesítő ügyfelek mulasztásukat pótolják. Amennyiben az adózók a fellebbezési határidő lejártáig igazolják, hogy kötelezettségüket már a határozat kiadását megelőzően teljesítették (pl. a cégbíróság felé), az adóhatóság a határozatot visszavonja. Jelenleg még nem állnak számadatok rendelkezésünkre a határozatok kiadására vonatkozóan.




Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fehér kártya

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Magyar Japán szociális biztonsági Egyezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink