hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Start és a Start Plusz: mennyit adózunk és milyen adókedvezmények járnak júliustól?

  • adozona.hu

Júliustól a START, illetve a START PLUSZ kártyás dolgozók foglalkoztatása után nem kell se tb-ét, se eho-t, se munkaadói járulékot fizetni. De akkor mennyit kell adóznia a munkáltatónak és mennyi járulékkedvezményt vehet igénybe?

A módosított szabályok szerint a START, illetve a START PLUSZ kártyával rendelkező személy foglalkoztatása után a munkaadót a tételes egészségügyi hozzájárulás, a munkaadói járulék és a társadalombiztosítási járulék együttes összege helyett a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér tíz százalékának, második évében húsz százalékának megfelelő összeget kell fizetnie.

Az érvényes START EXTRA kártyával rendelkező személy foglalkoztatása esetén a munkaadót a következők szerint illeti meg járulékkedvezmény:

a) A munkaadót a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alóli mentesül.

b) A foglalkoztatás első évében a munkaadó mentesül munkaadói járulék, valamint társadalombiztosítási járulék megfizetése alól. A munkaadót a START EXTRA kártya tulajdonosa foglalkoztatásának második évében munkaadói járulék, valamint társadalombiztosítási járulék együttes összege helyett a bruttó munkabér tíz százalékának megfelelő járulékfizetési kötelezettség terheli.

Ha az érvényes START EXTRA kártyával rendelkező rendelkezésre állási támogatásra jogosult álláskereső személy lakóhelye gazdasági, infrastrukturális, társadalmi, szociális, foglalkoztatási szempontból legkedvezőtlenebb helyzetű kistérségben vagy településen van - a jogszabályban meghatározott egyéb feltételek fennállása esetén - a munkaadó továbbra is változatlan formában jogosult a kedvezmények igénybevételére.

A kedvezmény a munkaadót a START EXTRA kártya érvényességi idejének lejártától függetlenül illeti meg.

Az említett rendelkezéseket a törvény hatálybalépésének napját megelőzően kiváltott START, START PLUSZ vagy START EXTRA kártyával rendelkező személy foglalkoztatása esetén is alkalmazni kell a foglalkoztatásnak a törvény hatálybalépését követő időtartamára. 

Forrás: APEH
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadóra áttérés szja-bevallásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Engedmények egyszeres könyvvitelben 2.

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink