hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

2010-es adócsomag: mire kell figyelni az ingatlanszektorban?

  • adozona.hu

Az Országgyűlés által elfogadott törvény ingatlanszektort érintő adóváltozásai a törvénytervezethez képest érdemben egy ponton módosultak: a bejelentett részesedés szabályai 2010-től – a törvénytervezettől eltérően – alkalmazhatóak lesznek az ingatlannal rendelkező társaságokban történő részesedésszerzésekre is - tájékoztat hírlevelében a PwC.


Az ingatlanszektort érintő, 2010. január 1-jétől hatályos adóváltozások alapján tehát illeték terheli az ingatlanvagyonnal rendelkező társaságokban történő részesedés megszerzését, továbbá társasági adó sújtja a külföldi tagot az ingatlannal rendelkező társaságban lévő részesedés elidegenítéséből származó nyereség után. A  két törvény nem azonos fogalmi rendszert használ - figyelmeztet hírlevelében a PricewaterhouseCoopers (PwC).

Társasági adó
A Társasági adó törvény 2010-től adóalanynak nevesíti és megadóztatja a külföldi személyt, amennyiben ingatlannal rendelkező társaságban meglévő részesedését értékesíti, tőkeleszállítással kivonja, apportként vagy térítés nélkül átadja. Ingatlannal rendelkező társaságnak minősül az adózó és belföldi ingatlannal rendelkező kapcsolt vállalkozásai, amennyiben
- eszközeik piaci értékének legalább 75 százaléka belföldön fekvő ingatlan és
- van olyan külföldi tagja, ami nem egyezményes országban rendelkezik adóilletőséggel, vagy az egyezmény lehetővé teszi az árfolyamnyereség Magyarországon történő megadóztatását.

Az ingatlanok értékének arányát az eszközök piaci értéke alapján kell számítani, ehhez a törvény indoklása szerint évente értékelni kell az eszközöket a beszámoló adatai alapján. Az adatokról a kapcsolt vállalkozásoknak évente tájékoztatniuk kell egymást, és amennyiben a kapcsolt vállalkozások adatait is figyelembe véve a vállalatcsoport ingatlannal rendelkezőnek minősül, akkor valamennyi tagja önállóan is annak számít - tájékoztat a PwC.

Ingatlannal rendelkező társaságok részesedésének elidegenítésekor és jegyzett tőkéjének leszállításakor az adó alapja a kapott ellenérték, csökkentve a részesedés szerzésiértékével és a szerzéshez vagy  tartáshoz kapcsolódó, igazolt kiadásokkal. A törvény az ellenértéket a részesedés elidegenítésének egyes
eseteiben külön nevesíti. Az adó mértéke az általános 19 százalék, amit az adóévet követő november 20-ig kell  bevallani és megfizetni. A külföldi tag a társasági adóból adóvisszatartás formájában levonhatja a külföldön megfizetett társasági adónak megfelelő adót - értesít a könyvvizsgáló.

Elismert tőzsdén jegyzett adózóra az ingatlannal rendelkező társaságokra vonatkozó szabályozás nem alkalmazandó. Az elidegenítés adóztatására vonatkozó hazai szabályokat az adóegyezmények felülírhatják.

Illeték
2010-től a visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke 10 százalékról 4 százalékra mérséklődik 1 milliárd forint forgalmi értékig, e felett az illeték mértéke 2 százalék lesz, de legfeljebb 200 millió forint. Lakástulajdon szerzése esetén az illeték mértéke 4 millió forintig 2 százalék, felette 4 százalék.

2010. január 1-jétől illetékköteles az ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betét legalább 75 százalékban történő megszerzése, amelybe bele kell számítani a kapcsolt felek tulajdonában lévő vagyoni betéteket is. Az illeték mértéke 4 százalék (illetve 2 százalék) a megszerzett ingatlan forgalmi értéke alapján. 5 évnél régebbi szerzésekre, illetve örökléssel, ajándékozással történő szerzésekre az illetékkötelezettség nem terjed ki - olvasható a hírlevélben.

Ingatlanvagyonnal rendelkező társaság megszerzését az Adóhatóságnak be kell jelenteni. Átmeneti könnyítésként 2 évvel meghosszabbításra kerül az ingatlanforgalmazók továbbértékesítésére, illetve a lakóházépítésre nyitva álló határidő azon vagyonszerzési ügyekben, amelyeket illetékkiszabásra ingatlanforgalmazás esetén 2006. október 1. és 2009. május 31., lakóház építése esetén 2004. október 1. és 2009. május 31. között jelentették be az adóhatóságnak. 

A határidő meghosszabbításával kapcsolatos kérelem előterjesztésének határideje 2010. január 31-e, amennyiben az  eredetileg megállapított határidő 2008. október 1. és 2010. január 15-e között járna le. Amennyiben az eredeti határidő 2010. január 15-e után jár le, a kérelem beadási határideje az eredeti határidő lejártának a napja.

Az elfogadott törvény értelmében 2010-től egyszerűsödik az ingatlanok pénzügyi lízingjét folytató vállalkozások lehetősége a kedvezményes 2 százalékos illetékmérték használatára, ugyanis ehhez a társaságoknak az összes pénzügyi  lízing tevékenységeikből származó árbevételének kell elérnie az összes árbevétel 50 százalékát (korábban ezt a határt az ingatlanok pénzügyi lízing tevékenységekből önállóan kellett elérniük.

Szintén a válságra tekintettel átmeneti illetékmentességet kapnak a törvény kihirdetése és 2012. december 31.  között bejelentett visszlízingügyletben részt vevő lízingbevevők, akik saját ingatlanukat értékesítik és lízingelik  vissza (futamidő végén tulajdonjog átszállással) finanszírozási megfontolásokból - áll a hírlevélben.

Adóeljárás
Az adóhatóság a minősített többségi befolyásszerzések esetén adatszolgáltatásra kötelezi a cégbíróságokat, illetve a jegyzőket a helyi adók kivetésétől függően az 500 millió forint forgalmi érték feletti ingatlannal, vagy 1.000 m2 feletti épülettel, vagy 10.000 m2 feletti telekkel rendelkező külföldön bejegyzett szervezetek tagjairól abból a célból, hogy az ingatlannal rendelkező társaságok megszerzését, illetve az illetékkötelezettséget kontrollálhassa. Az adóhatóság minden év szeptember 30-ig, eltérő üzleti évvel rendelkező társaságok esetén a TAO bevallás határidejét követő 120 napon belül közzéteszi az ingatlannal rendelkező társaságok listáját - tájékoztat a PwC.

Kulturális járulék
2010. január 1-jétől a kulturális járulékot eltörlik.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink