hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Helyi iparűzési adó: mi változik kedvezően?

  • adozona.hu

A zárószavazáson elfogadott törvényjavaslatnak a helyi iparűzési adóra vonatkozó rendelkezései az előzetesen benyújtott törvényjavaslathoz képest alig változtak, sőt a vállalkozások szempontjából még kedvezőbbé váltak - olvasható a PricewaterhouseCoopers hírlevelében.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, 2010. január 1-jétől minden külföldi telephelyen végzett tevékenységből származó „iparűzési adóalapot eredményező rész” mentesül az iparűzési adófizetési kötelezettség alól Magyarországon. Az elfogadott törvényjavaslat kiegészült azzal, hogy az iparűzési adóalap meghatározásakor az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költsége is csökkenti – az eddigi adóalap-csökkentő tételek (anyagköltség, eladott áruk beszerzési értéke, közvetített szolgáltatások értéke) mellett – az éves nettó árbevételt. A feltételeknek való megfelelésnél azonban figyelembe kell venni a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényben foglaltak mellett a Frascati kézikönyv előírásait is. - írja a Pwc

Fontos változás, hogy a helyi iparűzési adótartozásra vonatkozó fizetési könnyítést, illetve mérséklést abban az esetben engedélyezheti az állami adóhatóság, ha a kérelemben foglaltakkal az érintett önkormányzat egyetért és erről – a kérelemnek az állami adóhatósághoz történő beérkezését követő – három munkanapon belül az állami adóhatóságot írásban értesíti - figyelmeztet a könyvvizsgáló.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Társasági adó önellenőrzése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Gyógyszerforgalmiadó-kedvezmény

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink