hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sólyom rábólintott a vagyonadóra

  • MTI

Sólyom László köztársasági elnök kedden aláírta a vagyonadóról szóló, valamint a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvényt. Az államfő aláírta a gyes időtartamának rövidítését és gyed igénybevételének szigorítását tartalmazó jogszabályt is, amelyet első alkalommal visszaküldött az Országgyűlésnek újratárgyalásra - mondta Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke.

A parlament a vagyonadóról szóló, valamint a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvény sürgős kihirdetését kérte, a határidő kedden járt le - mondta a sajtófőnök. Wéber Ferenc közölte: az államfő aláírta a gyermekek védelméről szóló törvényt, valamint egyes szociális tárgyú törvények módosítását. Emlékeztetett ugyanakkor: Sólyom László június 11-én jelentette be, hogy nem ért egyet a gyes időtartamának három évről két évre csökkentésével, ezért nem írta alá az erről szóló törvényt.
   
Indoklásában akkor kiemelte: a foglalkoztatás elősegítését célzó kormányzati intézkedések akkor lennének hatékonyak és szolgálnák a kisgyermekes anyák érdekeit, ha nem kikényszeríteni próbálnák a visszatérést a munkába, hanem azt ösztönözni. Ezért - mint fogalmazott - az anyák szabad döntésének kell lennie, hogy a gyermek hároméves koráig otthon maradnak-e, vagy munkát vállalnak.
   
A kormány a törvény szövegét változatlanul hagyta, de egy paragrafust hozzátettek a jogszabálytervezethez. Ezt a törvényt június 29-én fogadta el a parlament, és mivel a köztársasági elnök egyszer küldhet vissza újratárgyalásra egy jogszabályt, másodszorra azt már alá kellett írnia.
   
Az elfogadott törvény értelmében a 2010. május elseje után születő gyerekeknél már csak kétéves korig jár a gyermeknevelési segély (gyes) az eddigi három év helyett. A  gyermekgondozási díj (gyed) legfeljebb annyi időre vehető igénybe, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, és ugyanúgy mint eddig, maximum a gyermek kétéves koráig jár. Nem emelkedik jövőre a családi pótlék, amelynek összegét az idei szinten fagyasztják be, folyósítását az eddigi maximum 23 évről 20-ra csökkentik.
   
Mivel a parlament elfogadta, a köztársasági elnök pedig aláírta az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvényt, jövő évtől adót kell fizetni a nagy értékű lakás, hajó, repülő és személyautó után, az ingatlanadó háromkulcsos lesz. Az új adót az APEH szedi be, az adózóknak önbevallást kell készíteniük.
   
Adómentes lesz a tulajdonos által lakott 30 millió forintnál nem drágább, és egy második, legfeljebb 15 millió forintot érő lakás. Az ingatlanadó háromkulcsos: 0-30 millió Ft-ig 0,25 százalék, 30-50 millió Ft között 0,35 százalék. 50 millió Ft felett 0,5 százalék. A törvény tartalmazza azt is, hogy 2010-től megszűnik a tételes egészségügyi hozzájárulás (eho).
   
Sólyom László aláírta a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvényt is. E szerint jövő évtől 5 millió forintig 17, afelett pedig 32 százalék lesz a személyi jövedelemadó (szja) kulcsa, az üdülési csekk és a melegétkezési jegy után 25 százalékos adót kell fizetnie a munkaadónak; megadóztatják az ingatlannal rendelkező cég eladását, emelkedik a jövedéki adó, az eva adókulcsa pedig 30 százalék lesz.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink