hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az etikátlan adóztatási módszer és a feltöltési bírság esete

  • dr. Marosi Andrea

A társasági adó és a különadó feltöltési kötelezettsége meglehetőségen etikátlan adóztatási módszer. Az önellenőrzés alkalmazásával nemcsak az adózás halasztható, hanem az adóelőleg eltérítésével akár tömegesen tiltakozhatnak a vállalkozások, hogy a pénzügyi kormányzatot arra kényszerítsék, hogy hagyjon fel a találgatás bírsággal kombinált módszerével.

Az elmúlt 15 évben minden karácsony előtt egyre hangosabban kritizált feltöltési szabállyal szemben eddig hiába léptek fel az érdekképviseleti szervezetek. A Magyar Könyvelők Országos Egyesületében szinte minden tagnak rossz tapasztalata van a módszerrel kapcsolatban, amely a találgatásra épít, majd ha a találgatás pontatlan volt, akkor brutális, felső határ nélküli 20 százalékos mulasztási bírsággal fenyeget. A szabályt kiagyaló és azt kezdetek óta támogató Pénzügyminisztérium (PM), hogy csökkentse a növekvő felháborodást, korlátozó rendelkezést javasolt a jogalkotónak a szabály alkalmazására: a megelőző évben 50 millió forint árbevételt alulmúló cégekre előbb a társasági adó, tavalytól pedig a különadó tekintetében adtak mentességet. A bírságolási fenyegetésből is igyekszik visszavenni a PM, utasítására az APEH eleve kedvezményt nyújt, ami jól jelzi, hogy még az adóhatóság se meri teljes szigorral alkalmazni az alkotmányosság határán mozgó törvényi előírást. Bár az államnak széles jogköre van az adóztatásra, az, hogy a tárgyévi adatokat a tárgyéven belül rendeli megbecsülni, az súrolja a jogbiztonság elvét.

Egy, a szabályokat betartó cég az önellenőrzés módszerét alkalmazta, ami véletlenül mutatott rá a feltöltési kötelezettség gyengéjére. A várható fizetendő adó fogalmát übereli az önellenőrzés intézménye, amire a Legfelsőbb Bíróság (LB) mutatott rá. Az ítéletben (Kfv.I.35.320/2006/5.) a bírói tanács kifejti, hogy az önellenőrzés esetén a megnövekedett adó feltöltési kötelezettsége alól is mentesít, hiszen az is csak egy adókötelezettség. Az önellenőrzést a feltöltési kötelezettség ellen lehet fordítani, úgy hogy a cégek elsőre csak a legszükségesebb társasági adót vallják be, éppen annyit, hogy adókedvezményeiket érvényesítsék, majd az önellenőrzés minden tekintetben védelmet nyújtó intézményének segítségével az immár helyes adatokra javítják ki a hibásan benyújtott társasági adó bevallást. A két bevallás akár pár perc különbséggel is eljuttatható az adóhatósághoz elektronikus úton, a kettő között eltelt időben tárhatná fel az APEH a különbséget, ami gyakorlatilag kizárt. A cégnek attól sem kell tartania, hogy az adóhatóság bosszút áll az önellenőrzést alkalmazó cégeken, hiszen ilyen törvényes indokkal ellenőrzési csoport nem választható ki, ráadásul annak jogszerűségének vitatása, vagy a retorzió érdekében való hivatali fellépés ellentétes lenne az LB ítéletében foglaltakkal.

Bár a könyvelők ódzkodnak a megoldás alkalmazásától, ha az ügyfelük, vagy munkáltatójuk nem tudta, vagy késve teljesítette a feltöltési kötelezettséget 2008. december 20-án, akkor se a válságra, se a nehéz gazdasági körülményekre, se arra nem hivatkozhatnak majd eredménnyel, hogy tavaly a feltöltési határidő szombatra esett, de az átminősítéssel lett munkanap. A könyvelő akkor borítékolta a fel nem töltött részre a 20%-os bírságot, ha teljes összegre elküldi a társasági adóbevallást. Ekkor az APEH ebben az első bevallásban szereplő adatot tekinti várható fizetendő adónak és ez alapján kalkulálja a fel nem töltött adót. Az ügyfél vagy a főnök joggal lesz magán kívül, ha rájön arra, hogy a bírság elkerülhető lett volna. A feltöltési bírság elkerüléséről a HVG-ben decemberben megjelent cikk (2008/50. szám) alkalmazására a napokon belül esedékes 0829-es társasági adóbevallásban kellett volna sort keríteni.

A módszernek van egy, a pénzügyi-gazdasági válságban igencsak hasznos hozadéka. Az adóelőlegeket akár nullázni is lehet, amelynek elengedésében a válság ellenére az APEH és az önkormányzati adóhatóságok se jeleskedtek, nem egyszer a határidő elmulasztására hivatkozással nem mérsékelték az adóelőleget, hanem ráadásképpen inkasszálták is azt, pontosan tudván az adózó jelzéséből azt, hogy az összeg néhány hónap múlva akár vissza is járhat az adóelőleget befizetni képtelen cégnek, mert eredménye árbevétele jelentősen csökkent. Az akkor a fogukat összeszorító vállalati vezetők saját kezükbe vehetik az adóelőlegeik sorsát a társasági adó és a különadó tekintetében. Erre az fog keserű szájízzel gondolni, aki megpróbálta de nem sikerült egy adóelőleg csökkentését elérnie, és teljesen mindegy, hogy az adóhatóság mire hivatkozott, formai, vagy egyéb indokokra, tény, hogy a fölösleges adófizetés eleve bizalmi válsággal fenyegeti a könyvelőt, adóbevallásokért felelős szakembert.

Az adóelőlegek tömeges halasztása érzékenyen érintheti a költségvetést, ami talán végre kiélesíti a PM illetékeseinek hallását, hogy az MKOE által is javasolt alternatív előlegkiszabási és előleg-bevallási módszerekre tett javaslatokat végre meghallják és a feltöltési kötelezettséggel felhagyjanak. Az eddigi indoklás szerint a költségvetés bevétel adatait tekintve a kormány nem tudna lemondani a kiugró decemberi társasági adó és különadó bevételekről. Ha ez valóban így van, akkor nem lenne helyénvaló végignézni, ha az önellenőrzést választó cégek általi repedést a büdzsében a többi cég tátongó réssé feszítse…

Ruszin Zsolt
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink