hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Béren kívül: lakásfelújítás és egyösszegű juttatás

  • adozona.hu

A cafeteria rendszer keretösszegén felül háromévente egymillió forintig adható adómentes lakásfelújítási támogatás? Kiadható-e az egész keret olyan dolgozónak is, aki nem állt munkaviszonyban egész évben? Kis cég vagyunk, szeretném valahogy jutalmazni a dolgozókat, melyik cafeteria-elemhez érdemes nyúlni? Olvasóink kérdéseire Domonkos Rita, a Sodexo munkatársa, az Adózóna cafeteria-szakértője válaszol.

A cafeteria rendszer keretösszegén felül háromévente egymillió forintig adható adómentes lakásfelújítási támogatás? 

Az adómentes lakás felújítási támogatás egymillió forintig terjedő összegben adható, azonban nem három, hanem öt évente. 

A pontos törvény: 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról; 1. számú melléklet az 1995. évi CXVII. törvényhez: 

„2.7. a 9.3. pont rendelkezéseit is figyelembe véve, a munkáltató által lakáscélú felhasználásra a munkavállalónak hitelintézet útján, annak igazolása alapján nyújtott, vissza nem térítendő támogatás (ideértve a munkáltató által lakáscélú felhasználásra nyújtott kölcsön elengedett összegét is) a vételár vagy a teljes építési költség 30 százalékáig, de több munkáltató esetén is a folyósítás évét megelőző négy évben ilyenként folyósított összegekkel együtt legfeljebb 1 millió forintig terjedő összegben, feltéve, hogy a lakás nem haladja meg a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott méltányolható lakásigényt (lakáscélú munkáltatói támogatás);”

Kiadható-e az egész keret olyan dolgozónak is, aki nem állt munkaviszonyban egész évben?

A béren kívüli juttatások adható juttatások, és nem kötelezőek. Elméletileg lehetséges, hogy a teljes keretet megkapja az új dolgozó, azonban figyelembe kell venni, hogy mely juttatások vannak jogviszonyhoz kötve. Például a melegétkezési utalvány vagy az internet utalvány munkavállalói jogviszonyhoz kötött, de a kultúra utalvány vagy az üdülési csekk egy összegben egyszerre is adható, akkor is, ha a jogviszony még nem állt fenn. Ez azonban nem jellemző, hiszen ez a többi dolgozóval szemben etikai kérdéseket vethet fel. Szerencsésebb az időarányos kiosztás. Cafeteria rendszer esetén minden cég a cafeteria szabályzatban rögzíti a ki- és belépés jogosultságait, amit miden alkalmazott számára elérhetővé kell tenni (pl. a próbaidő lejárta után időarányosan jogosult-e a munkavállaló cafeteria keretre).

Egy kft-nek ketten vagyunk a tulajdonosai, a Nemzeti Üdülési Szolgálattól szóban és írásban kapott tájékoztatás és az szeméjyo jövedelemadóról szóló törvény 1 melléklete szerint:
" 8. A természetbeni juttatások közül adómenetes:
"c) a gazdasági társaság a személyesen közreműködő tagjának........ az említett magánszemélyek közeli hozzátartozójának" nyújtott üdülési csekk, melyet az ott felsorolt célokra lehet felhasználni. Az adózona.hu oldalon az Önök szakértője Domonkos Rita szerint viszont cafetéria juttatást csak munkaviszonyban álló Kft. tulajdonosa kaphat. Az APEH melyik választ tartja helyesnek?

Amennyiben a tulajdonos személyesen közreműködő tag, akkor részesülhet egyes béren kívüli juttatásokban, mint az üdülési csekk és a kultúra utalvány. Az APEH minden esetben a törvényi hivatkozást veszi alapul és fogadja el (SZJA 1.sz. melléklet az 1995.évi CXVII. törvényhez 8.3. c) és 8.6. gb).

Kis cég vagyunk, szeretném valahogy jutalmazni a dolgozókat, melyik cafeteria-elemhez érdemes nyúlni?

Az ajándék utalványt ajánlanám, mely 2009-ben 7 150 forintig adómentes három alkalommal valamint kiterjeszthető a közös háztartásban élő közeli hozzátartozókra is. Az ajándék utalvány igen közkedvelt a felhasználók körében is, mivel szinte mindenre, az élelmiszertől kezdve, a ruházaton át, a műszaki cikkekig elkölthető. Ennek megfelelőn az alkalmazottak saját igényeik szerint dönthetik el, hogy milyen terméket vásárol az utalvánnyal. A Sodexo Pass folyamatosan bővülő, Magyarországon legnagyobb több mint 43 000 üzletből álló ajándék utalvány elfogadóhely hálózata a biztosíték arra, hogy mindenki a számára legmegfelelőbb boltot válassza. Amennyiben kulturális kikapcsolódásra vágynak a dolgozók (pl. színház, mozi, fesztivál) a kultúra utalvány évente 71 500 forint. értékben adómentesen adható, amelynél szintén lehetőség van a közeli hozzátartozó bevonására.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink