hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cafeteria megadóztatása: lehet így spórolni?

  • dr. Marosi Andrea

A magyar munkavállalók kevesebb mint a fele állítja, hogy a cégéről kialakult külső kép összhangban áll személyes tapasztalataival, vagyis a dolgozók több mint 50 százaléka elégedetlen a munkahelyével – derül ki a Hewitt Legjobb Munkahely Felméréséből. De hogy lehet megtartani a jó munkaerőt, anélkül hogy az többe kerülne a cégnek?

A kutatás szerint a vállalatnál töltött első 12-18 hónap elteltével az elkötelezettség, lojalitás mintegy 20 százalékkal csökken. Márpedig – figyelmeztetnek a HR-szakértők - a válságból csak a jó munkaerő megtartásán és az alkalmazottak motivációjának fenntartásán keresztül vezet út.
Ma már széles körben elfogadott, hogy az alapbéren felül motiváló a béren kívüli juttatási csomag. A Sodexo Pass adatai alapján a megfelelően kiválasztott, a versenytársaktól akár eltérő juttatási forma még inkább növelheti a dolgozók elkötelezettségét, és hozzájárulhat a fluktuáció csökkentéséhez is. A vállalkozás működésében pedig nem elhanyagolható az egyes juttatások adómentessége miatt elérhető adó- és járulék megtakarítás. Csakhogy a márciusba beterjesztett – még nem elfogadott - törvényjavaslat szerint a juttatás csak az értékhatár 50 százalékáig adómentes, az e feletti részre pedig a munkáltató köteles adózni, valamint járulékot fizetni. Így például a 6 ezer forintos étkezési utalványból háromezer adómentesen adható, a másik három adózik. Az utóbbi adóterhe 3172 forint, ezért a 6000 forintos juttatás összesen 9172 forintjában kerül a munkáltatónak.

Emiatt – a Kopint-Tárki felmérése alapján - cégek 40 százaléka megszüntetné ezt a juttatási formát annélkül, hogy bármilyen módon ezt kompenzálná. Körülbelül 10 százalék, aki bérben odaadná a juttatás értékét, és a többiek pedig különböző variációk alapján reagálnának a két lehetőség között. A felmérés számításai szerint ennek következtében összességében a jelenlegi vásárlóerőnek az ötvenöt százaléka eltűnne. 

A Sodexo Pass szakértői szerint amennyiben az utalványok mellett maradunk, a munkáltató még akkor is költségmegtakarítást realizálhat. Számításaik alapján ugyanis 180 ezer forintos átlagbér kifizetése esetén évente 18,50 százalékot spórolhat meg a pénzbeli kifizetéshez képest.. Hogy is jön ez ki például a melegétel utalvány esetén? A melegétel utalvány éves adómentes értékhatára jelenleg 144 000 forint. Ha a munkáltató szeretnék a bérjellegű költségeket megtartani ezen a szinten, akkor a dolgozó havonta 7 850 forint értékben kaphat melegétkezési utalványt. Ennek a fele, 3 925 forint adóköteles, ami után fizeti a munkáltátó a 62 százalékos adót, valamint a különböző járulékokat. Így a munkáltató összes bérterhe 105,72 százalék, 49 804 forint. Ez éves szinten 18,50 százalékkal, 32 679 forinttal kevesebb a bérben történő kifizetéshez képest.

A juttatási csomagot tekintve más-más cégeknél az eltérő az igények miatt különböző gyakorlatok, módszerek léteznek. Például egy alacsonyabb bérrel rendelkező dolgozónak más juttatási formáknak van motiváló hatása, mint egy magasabb bérűnek. Elmondható, hogy a juttatás mértéke önmagában nem elegendő a dolgozó motiválására, megtartására, sokkal inkább fontosabb, hogy az a dolgozó számára felhasználható és hasznosítható juttatás legyen. A cafeteria rendszer segít abban, hogy a dolgozók a számukra leginkább megfelelő juttatási formát válasszák, de akkor van igazán megtartó ereje, ha a dolgozók szempontjából előnyös juttatásokat kínál. Egy rosszul működő rendszernek könnyen lehet demotiváló hatása is.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

eÁfa, OSA számlakép

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink