hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ajándékutalvány: kinek, mennyiért és mire?

  • adozona.hu

Egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa a béren kívüli juttatások rendszerének, az azonban sejthető, hogy idén még nem változik. Ez azt is jelenti, hogy a korábbi juttatások többségével számolhatnak a munkavállalók, így többek között az ajándékutalvánnyal is.

Számos számítás készült azzal kapcsolatban, hogy a béren kívüli juttatások megadóztatása milyen anyagi, fogyasztási következményekkel járna. Mind a szakmai, mind a munkavállalói, munkaadói szervezetek azért lobbiznak, hogy erre ne kerüljön sor, miközben a tervezet kidolgozói arra hivatkoznak, hogy szükséges a juttatási forma – legalább egy részének – megadóztatása.

Számoljon itt!
Az Adózóna Cafeteria 2009 - kalkulátora segít önnek konkrét adatokkal számolni.
Az ajándékutalvány elsősorban kiemelt ünnepeken, húsvétkor, karácsonykor kedvelt juttatási forma. A jelenlegi jogszabályok szerint évente három alkalommal a minimálbér 10 százalékáig, azaz idén 7 150 forintig adó- és járulékmentes adható. Az ajándékutalványt a cégek nem csak az alkalmazottaknak, hanem a velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozóiknak is adhatja. Így az adómentes értékhatár megtöbbszörözhető. Például egy négytagú család esetében a dolgozó évente összesen 4 * 3 * 7 150 forint, azaz 85 800 forint értékben kaphat ajándék utalványt.

A magyar cégek közel fele honorál többek között ezzel a juttatási formával, amely azért is lehet népszerű, mert élelmiszerre, ruházatra, vagy éppen műszaki cikkre is beváltható. Magyarországon a fogyasztók leginkább kozmetikai cikkekre költik ezt az összeget.

A munkaadó számára előnyös, mert bérszinttől függően a bérköltség akár 65 százaléka is lefaragható, minimális adminisztrációval nyilvántartható, míg a munkavállalók a pénzbeli kifizetéshez képest akár kétszer annyit is kézhez kaphatnak – tájékoztatott a Sodexo, ahol azt is elmondták: az utalvány népszerűsége évről-évre nő, amelyben közrejátszik, hogy az értékhatár is folyamatosan emelkedett. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink