hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A cafeteria-szakétő válaszol: kinek, mikor, mennyi jár?

  • adozona.hu

Felmondási időre jár-e cafeteria, pontosabban étkezési hozzájárulás? Betéti társaságunk van, ahol alkalmazottként is dolgozunk, és fizetést veszünk fel, de a cég 2 beltagja is mi vagyunk, cafetáriát kaphatunk? Egy kft-ben jár-e a dolgozóknak valamilyen béren kívüli juttatás? Olvasóink kérdeztek Domonkos Ritától, az Adózóna cafeteria-szakértőjétől, a Sodexo munkatársától.

Felmondási időre jár-e cafeteria, pontosabban étkezési hozzájárulás?

Azoknál a cégeknél, ahol cafeteria rendszer működik, ott a cafeteria szabályzat rendelkezik a jogosultságokról, ide értve belépés, kilépés, táppénz, egyéb munkajogi állomány változás esetét is. A szabályzatban a jogosultságokat a cég határozza meg, erről törvény nem rendelkezik. Javaslom a szabályzat megtekintését, mely bármely dolgozó részére nyilvános dokumentum a cégen belül. Általánosan azt tapasztalom, hogy a munkáltatók az utolsó munkában eltöltött napig biztosítják ezeket a juttatási formát.

Betéti társaságunk van, ahol alkalmazottként is dolgozunk, és fizetést veszünk fel, de a cég 2 beltagja is mi vagyunk. Cafetáriát kaphatunk?

A béren kívüli juttatások döntően munkáltatói-munkavállalói jogviszonyhoz kötöttek. Az üdülés csekknél és a művelődési intézményi szolgáltatásnál (kultúra utalvány) lehetőség van még, hogy igénybe vegye a gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja is. Tehát a válasz; a jogviszony munkáltatói-munkavállalói megvalósulásának feltételtele. Úgy értelmezem, ez ebben az esetben megvalósul, így érdemes kihasználni az adómentes juttatási lehetőségeket, amelyek közül az alábbiakat javasolnám: 


MELEGÉTEL utalvány 12 000 Ft/hó
HIDEGÉTEL utalvány 6 000 Ft/hó
AJÁNDÉK utalvány 3x7150 Ft/év + közös háztartásban élő közeli hozzátartozó
KULTÚRA utalvány 71 500 Ft/év + közeli hozzátartozó
INTERNET utalvány korlátlan
ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS utalvány21 450 Ft/év/gyermek
HELYI BÉRLET bérlet ára/hónap
Üdülési csekk 71 500 Ft/év + közeli hozzátartozó
Egészségpénztár és önsegélyezőpénztár 21 450 Ft/hó
Önkéntes nyugdíjpénztár 35 750 Ft/hó



Egy kft-ben jár-e a dolgozóknak valamilyen béren kívüli juttatás? Azért kérdezem, mert nálunk a dolgozók 2008-ban egy alkalommal kaptak 12 ezer forint értékű meleg étkezési utalványt. Se előtte se utána nem. Lehet ezt egy kft-nek egy hónapra igényelni?

A béren kívüli juttatások a munkáltató számára adható juttatások és nem kötelezőek. Arra vonatkozóan nincs törvényi megkötés, hogy az adómentes juttatásokat a cég rendszeresen, vagy alkalmanként, illetve az évben arányosan elosztva, vagy visszamenőleg is adja.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink