hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cafeteria: egyedi megállapodások, számlás juttatások és arányosítás kilépéskor

  • adozona.hu

Lehetséges, hogy a munkaadó a munkaszerződésekben egyedileg állapodik meg az alkalmazottakkal az adómentesen adható juttatásokról? Ha év közben kilép a dolgozó arányosítani kell a béren kívüli juttatásokat? A többletet megtérítheti a munkavállaló, hogy ne kelljen bérként megadózni? Olvasó kérdések.

1. Lehetséges, hogy a munkaadó a munkaszerződésekben egyedileg állapodik meg az alkalmazottakkal az adómentesen adható juttatásokról?

A törvény a béren kívüli juttatásoknak csak az adóköteles részéről rendelkezik, azonban az adómentes határon belül lehetőség van eltérő módon juttatni a dolgozóknak, amennyiben erről egy belső szabályzat (kollektív szerződés, cafeteria szabályzat) nem rendelkezik másként. Ha a dolgozó úgynevezett cafeteria rendszer keretében kapja a juttatást, akkor a cafeteria szabályzatban rögzíteni kell, hogy az alkalmazottak milyen közös elv alapján csoportosítja, és ezek között a csoportok között differenciálhat, de a csoporton belül az egyének között nem tehet különbséget.

2. Ha év közben kilép a dolgozó arányosítani kell a béren kívüli juttatásokat? A többletet megtérítheti a munkavállaló, hogy ne kelljen bérként megadózni?

Erre vonatkozóan kötelezően előírt, jogszabály által meghatározott feltétel nincs. Amennyiben a cégnél cafeteria rendszer működik, akkor a kilépés esetére vonatkozó szabályokat a cafeteria szabályzat rögzíti. Az arányosítást mindenképpen jó megoldásnak tartom, mivel így nem költekezhet túl sem a munkavállaló, sem a munkaadó. Ha kilépéskor már a meghatározott keretfelhasználás a jogosult összeget meghaladóan megtörtént, egyszerűbb megoldásnak tartom, ha a munkáltató a bérből történő levonást alkalmazza.

3. Melyek azok az elemek, amelyeknél a munkáltató nem utalványt ad alkalmazottja részére, hanem a cég nevére kiállított számla ellenében kapja meg a munkavállaló az utalványnak megfelelő összeget?

Ezt a megoldást a cégek általában a helyi bérlet és internet juttatás esetében alkalmazzák. Itt dolgozónként havi egy-egy számláról van szó. Egyéb esetekben (főleg az étkezési utalványoknál) minden egyes dolgozó vásárlásonként hoz a számlát, így a cégre hatalmas adminisztrációs teher hárul. Ennek elkerülésére szolgál az utalvány, itt egy számlát kell kezelni, amelyet a szolgáltató állít ki a cég nevére. Tehát, minden béren kívüli juttatás (kivéve természetesen a pénztári befizetések) egyaránt adható utalvány formájában és számla ellenében is, azonban a számla ellenében adott juttatás a munkáltató számára jóval magasabb adminisztrációs terhekkel jár.

4. A kft. ügyvezetője -  ha az alkalmazás minősége társas vállalkozó (nem kiegészítő tevékenységet folytat) - , milyen cafeteria elemet kaphat saját jogán?

A béren kívüli juttatások döntően munkáltatói, munkavállalói jogviszonyhoz kötöttek. A levelében úgy értelmezem, hogy ez a jogviszony nem valósul meg. Az üdülési csekknél és a művelődési intézményi szolgáltatásnál (kultúra utalvány) lehetőség van még, hogy igénybe vegye a gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyi iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink