hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megadóztatott cafeteria: az étkezési jegyekből csak 7,2 milliárd többlet várható

  • MTI

Az étkezési jegyek tervezett, de várhatóan 2010-ig elnapolt megadóztatása a Pénzügyminisztérium (PM) által várt 120 milliárd forint adótöbblet helyett csupán 7,2 milliárdot hozna a költségvetésnek egy évben - összegezte a Kopint- Tárki Zrt. által készített kutatás eredményét Klauber Mátyás, az intézet kutatásvezetője az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) által szervezett keddi tájékoztatón.

Az EUFE által megrendelt felmérést még az eredeti és azóta elnapolt adójavaslat alapján készítette a Kopint-Tárki, amely azzal számolt, hogy a korábbi nulla után közel 53 százalékos adókulccsal kell számolniuk a munkaadóknak - jelezte Klauber Mátyás, hozzátéve, hogy egy év alatt 231 milliárd forintra rúg az étkezési utalványok értéke, s ennek a PM által tervezett összesítetett adóbevétele kissé több, mint 120 milliárd forint lenne.

Az adóváltozások nyomán követendő magatartásukat firtató kérdésre válaszolva a munkaadók az étkezési utalványra fordított összeg 31 százalékát továbbra sem vonnák meg, egy másik csoport az összeg 13 százalékának erejéig béremelést adna, így az utalványok korábbi összegének 56-57 százalékát nem kapnák meg a munkavállalók - ismertette a vizsgálat eredményét a Kopint-Tárki kutatásvezetője.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója a "nagy felhajtás, kicsi haszon" tipikus példájaként említette az étkezési jegyek tervezett megadóztatását, s úgy ítélte meg, a hatástanulmány mutatja, hogy az adórendszert csak óvatosan szabad változtatni.

Az adórendszer stabilitásának megőrzése igen fontos érték - mondta Lőcsei Tamás. A PricewaterhouseCoopers cégtársa szerint a vállalati bérpolitikába beépült az étkezési jegy, s a bérpolitikát változtatni igen bonyolult, költséges művelet.

Hernádvölgyi Andrea, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének alelnöke és Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára egybehangzóan állította, hogy az étkezési utalványok beépültek a bérrendszerbe, így a juttatás megszüntetése felboríthatja munkabékét.

A Pénzügyminisztérium meghívott képviselője nem jelent meg a kerekasztal megbeszélésen, így a szaktárca álláspontját a jelenlévők nem ismerhették meg.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Csehországi jövedelem az szja-bevallásban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink