hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóvisszatérítés tőzsdei befektetőknek

  • HVG

Visszakaphatják korábban megfizetett tőzsdeiárfolyamnyereség-adójukat azok, akik tavaly vesztettek a börzén.

Némi gyógyírt jelenthet a tőzsdei befektetők tavaly elszenvedett sebeire a személyi jövedelemadóról szóló törvény 2008-tól bevezetett szabálya, miszerint az adóévet megelőző két esztendő nyereségei után befizetett árfolyamnyereség-adó úgynevezett adókiegyenlítés formájában visszakapható, ha a rá következő két évben az adózó befektetésein veszteséget szenvedett el. Eszerint aki 2006-ban és 2007-ben nyereségesen üzletelt a tőzsdén, és e nyeresége után árfolyamnyereség-adót fizetett, viszont a pénzügyi szempontból katasztrofális 2008-as évben a befektetők többségéhez hasonlóan bukott a tőzsdén, az az idei adóbevallásában visszakaphatja a korábbi nyereségei után megfizetett adóját.

A veszteségek után visszaigényelt summa azonban nem haladhatja meg a korábban megfizetett tőzsdeiárfolyamnyereség-adó összegét. Vagyis aki tavaly többet veszített a tőzsdén, mint amennyit 2006 szeptembere (a tőzsdeiárfolyamnyereség-adó bevezetése) óta ilyen jövedelemként bevallott, az legfeljebb korábbi befizetései összegét igényelheti vissza. Ez a lehetőség bármely OECD-ország börzéin keletkezett jövedelmekre-veszteségekre érvényesíthető. Mindennek feltétele, hogy a korábbi adóbevallásokban (illetve az ideiben) fel legyen tüntetve az a nyereség, illetve veszteség, amire az adózó a visszaigénylését alapozni kívánja, és a korábban bevallott nyeresége után ne legyen adóhátraléka. 

Kovács Károly

A folytatást olvassa el a HVG legfrissebb számában!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close