hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Havi standolás, zárjegyelszámolás és e-adatszolgáltatás

  • dr. Marosi Andrea

Napi helyett havi standolás, zárjegyelszámolás és elektronikus adatszolgáltatás a jövedéki törvény idei változásának néhány fontos eleme, melyek egy része az érintett termékek feketepiacának visszaszorítását célozza.

„Értelmetlen, felesleges, idő- és pénzrabló” – foglalta össze a jövedéki törvény 2009. február elsején életbe lépő, napi standolást szabályozó törvénymódosításával kapcsolatos véleményét egy pécsi kisvendéglő tulajdonosa. Így gondolhatták a honatyák is, talán a szakmai lobbi, talán a világválság is közrejátszott, a parlament ugyanis február 23-i ülésnapján lazított a szorításon, március 1-jétől a napi helyett havi standolásra térhetnek át a vendéglátók. Az eredeti jogszabály szerint az év második hónapjától a vendéglátósok kötelesek lettek volna naponta készletforgalmi nyilvántartást vezetni az általuk készletezett, forgalmazott, értékesített, zárjeggyel ellátott alkoholtermékekről. 

A változtatás amúgy nem vonatkozott a sörre, borra, pezsgőre és az úgynevezett köztes alkoholtermékekre, amilyen például a vermut. A visszavont szabályozásról február elején egy baranyai kiskocsmában is érdeklődtünk, ott gyors vállvonogatással válaszolt a tulajdonos, amikor a napi nyilvántartásról faggattuk, jelezve, hogy nem veszi komolyan a kötelezettséget. Mint kiderült, nem is kellett, most a napi helyett az égetett szeszek havi standolása kötelező. Hasonló rendelkezés hasonló sorsra jutott már a 2004-ben is, amikor a szakmai lobbi szintén elérte a módosítás visszavonását. 

Ügyfélkapus adatszolgáltatás 

A jövedéki adót érintő változások közül azonban nem feltétlenül ez a legfontosabb, bár erről esett a legtöbb szó az utóbbi hetekben. „Eddig lehetett választani az ügyfélkapus, illetve a papír alapú, postai úton történő adatszolgáltatás közül, illetve az adóraktári engedéllyel bírók, valamint a bejegyzett kereskedők a közvetlen elektronikus adatszolgáltatást választhatták havi zárásaik teljesítéséhez. Ezek az adatszolgáltatások az év folyamán sorban áttérnek az ügyfélkapun keresztül történő elektronikus adatszolgáltatásra” – emelte ki Budai József, a jövedékiadó-alanyok részére tanácsadást nyújtó Royal Customs Consulting ügyvezetője. Az ügyfélkapun keresztül történő elektronikus adatszolgáltatás a jövedéki adózásban már 2008 januárjától alkalmazható. „A kizárólag szőlőborral foglalkozó egyszerűsített adóraktári engedélyesek köre az, ahol gondok adódhatnak, itt ugyanis 2009. július 1-jétől vezetik be az elektronikus adatszolgáltatást a szőlőborral történő elszámolás kapcsán. A gond abból adódhat, hogy a több ezer érintett közül számos gazdálkodónak nemhogy internet-hozzáférése, de még a számítógépe, illetve a felhasználói ismerete sincs meg az elektronikus adatszolgáltatás teljesítéséhez” – hívta fel a figyelmet a lehetséges problémákra a szakember. 

Hibákról és mulasztásokról a a Mai Piac márciusi számában olvashat bővebben. 




Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Járulékfizetés táppénz alatt

Széles Imre

tb-szakértő

Dán jövedelem adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Fehér kártya

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink