hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen tipikus hibát követhetünk el az adóbevallásnál?

  • dr. Marosi Andrea

Alig több mint két hónap és eljön a társasági adóbevallás ideje, de még mindig vannak olyan vállalkozások, akik nincsenek tisztában minden tudnivalóval. Az alábbiakban összefoglaljuk a társasági adóbevallás kitöltésénél előforduló tipikus hibákat.

Néhány adózás előtti eredményt növelő jogcím

• Céltartalékképzés: várható adóbírságra, adóévben meghirdetett nyereményjáték következő évben kifizetendő nyereményösszegére, pontakció esetén a még fennmaradt pontokra

• Bírságok, bűntetések: önellenőrzés, késedelmi kamat, kötbér esetén nem kell módosítani az adóalapot

• Kapcsolt vállalkozásnak fizetett kamat: nem kötelező módosítani az adóalapot a társasági adótörvény 29/D. § (15) bekezdés értelmében.

• Adóellenőrzés, önellenőrzés: önellenőrzés, adóellenőrzés során feltárt hibák esetén a tárgyévben könyvelendő, de a korábbi évekhez kapcsolódó (pl: adóbevallás önellenőrzése) elszámolt ráfordítást, vagy bevételt illetve aktivált saját teljesítményt csökkentő tétellel meg kell növelni a társasági adóalapot

„Az önellenőrzés vagy adóellenőrzés során feltárt nem jelentős hibák növelő tételként számolandók el abban az esetben, ha költségként, ráfordításként, vagy bevételt illetve aktivált saját teljesítményt csökkentő tételként számoltuk el. Míg csökkentő tételként akkor, ha adóévi bevételként, vagy aktivált saját teljesítménynövelésként számoltuk el.”

Néhány adózás előtti eredményt csökkentő jogcím

• Veszteségelhatárolás: a törvény alapján az adókötelezettség évét követő negyedik adóévben, és az azt követő években keletkezett negatív adóalapra csak az adóhatóságnak az adózó kérelmére adott engedélyével lehet a veszteséget elhatárolni, akkor ha:
 - az adóévben az adózó adózás előtti eredménye negatív, és
 - a bevételei nem érik el az elszámolt költségek és ráfordítások együttes értékének 50 százalékát, vagy
 - az adózó adóalapja a megelőző két adóévben is negatív volt.

• Fejlesztési tartalék: a fejlesztési tartalék adóév utolsó napján lekötött tartalékként kimutatott összegével, az adózás előtti eredmény 50 százalékával maximum 500 millió forinttal csökkenthető az adózás előtti eredmény. Olyan eszközre nem lehet a fejlesztési tartalékot felhasználni, amelyre értékcsökkenés nem számolható el (bizonyos kivételekkel).

• Helyi iparűzési adó: csökkenti az adózás előtti eredményt az adózó által a helyi adókról szóló törvény rendelkezései szerint megállapított helyi iparűzési adó alapján adóévi ráfordításként elszámolt összeg, de legfeljebb az adózás előtti nyereség összege, feltéve, hogy az adózónak az adóév utolsó napján nincs az állami vagy önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása (nettó adótartozás 2008. január 1-jétől, illetve korábban is).

• Adomány: az adomány, tartós adomány, meghatározott egyházi támogatás igazolt összege csökkenti az adózás előtti eredményt.

Ferencz Gyöngyi – Kneitner Lea
VGD


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink