hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj, szja, vagyonosodás: új kalkulátorok az Adózónán

  • Béres Molnár Gergely könyvvizsgáló, adószakértő

Mennyi öregségi nyugdíjra számíthat? Jövedelmei után mennyi szja-t kell befizetnie? Ha vagyonosodási vizsgálatnak veti alá az APEH, mivel számolhat? Az Adózóna frissített kalkulátoraival már számolhat.

Nyugdíjkalkulátor - 2009

A nyugdíjkalkulátor az úgynevezett öregségi nyugdíj várható összegének meghatározására szolgál. A modell csak az általános eseteket kezeli. A kalkulátor input adatai a kereseti és a munkaidő adatok (munkában töltött napok illetve kieső napok). Minden év adatát ki kell tölteni, mert ellenkező esetben helytelen lesz az eredmény. Azokban az években, amikor nem volt kereset, a kieső időt mindenképpen be kell írni.

Nyugdíjkalkulátor
Kattintson ide, és adja meg a szükséges adatokat és számolja ki, mennyi nyugdíja lesz!
A területileg illetékes nyugdíjbiztosítótól mindenki kikérheti a személyére vonatkozó adatokat. Ez azért is hasznos lehet, mert van idő az esetleges eltérések, hiányzó adatok tisztázására. A nyugdíjkalkulátor számítási elve egy részleges nettó kereset valorizációjára épül, melynek mértékét egy kormányrendelet határozza meg. Kizárólag a havonta 258 ezer forint kereseti átlagot el nem érők számíthatnak a kereseti átlag teljes elismerésére, az e feletti átlagkeresetek csak degresszív módon kerülnek meghatározásra. Az így kialakult havi átlagot a munkában töltött időre vonatkozó szorzóval kell meghatározni (csökkenteni).

A legkisebb öregségi nyugdíj összege jelenleg 28.500 forint/hó. Akinek nincs 20 év munkában töltött éve, az csak öregségi résznyugdíjra jogosult. A bruttó keresetnek 1992. március 1. óta felső korlátja van, a járulékfizetés felső határa miatt. A nettó kereset a bruttó kereset és az adott évnek megfelelő személyi jövedelemadó különbözete.

A ténylegesen megfizetett járulékok és a nyugdíj összege között nincs semmilyen kapcsolat. Feltételezhető csupán, ha valaki nettó keresettel rendelkezett, az fizetett, vagy utána fizettek is járulékot. A kalkulátor hasznos lehet azoknak, akik a közeljövőben nyugdíjba mennek. Mivel a számítás 1988-tól veszi figyelembe a kereseti és munkaidő adatokat, a nyugdíj várható mértéke igen jól megbecsülhető, illetve tájékoztatást nyújthat a várható nagyságrendről. A kalkulátorral a tárgyévi keresetek növelésének nyugdíjra vonatkozó hatását is fel lehet mérni.

Szja-kalkulátor 2008-2009

A 2008-ra vonatkozó szja-kalkulátor a személyi jövedelemadó bevallás egy egyszerűsített modellje. Kezeli az általános eseteket, a bérjellegű bevételek adózását, az adójóváírás rendszerét, a főbb adókedvezményeket és egyes külön adózó jövedelmeket.

Szja-kalkulátor
Az adózóna kalkulátora segít számolni: mennyit kell adóznia a jövedelmei után. Kattintson!
Az szja-kalkulátor a különböző jogcímen kapott jövedelmek után várható adófizetések meghatározására ajánlható. Ez a kalkulátor azonban csak tájékoztatja a felhasználót és figyelem felhívó szerepe lehet, mert nem modellezi le a teljes bevallást. Az szja-bevallást minden esetben az adóbevallás kitöltési utasítása alapján kell összeállítani, függetlenül ettől a kalkulátortól.

Az egyes fogalmak tartalmát az szja kitöltési utasítása tartalmazza. A kalkulátorban szereplő sorszámok esetenként azonosak a bevallás főlapjainak sorszámával, tehát a kitöltési utasításban azok visszakereshetők. Az szja bevallásának kitöltési utasítása megtalálható az APEH honlapján.

A bevallás benyújtásának határideje: 2009. május 20.

Vagyonosodás számítása 2009

Az adóhatóság – közleménye szerint - kockázatelemző programok alapján választja ki azokat az adózókat, akiknél a felmerült gyanús körülmények miatt sor kerülhet a személyi jövedelemadó utólagos ellenőrzésére. Ilyen körülmény lehet például nagy értékű ingó-, vagy ingatlan vásárlása olyan adózónál, aki minimálbéren van bejelentve, vagy a társasági adóbevallásban tájékoztató adatként feltüntett tagi kölcsön, ott ahol a tulajdonosoknak nincs érdemi bevallott jövedelme az elmúlt évekből. A vizsgálatok az eltitkolt jövedelmek felderítésére koncentrálnak, a személyi jövedelemadózás alól kivont jövedelmek feltárását célozzák. 

Vagyonosodás-kalkulátor
Mi a kiadás és a bevétel, s mennyi bírságra, késedelmi pótlékra számíthat, ha adóhiányt állapít meg önnél az adóhatóság. Kattintson az Adózóna kalkulátorára!
A vagyonosodási vizsgálatok során az APEH az adózó pénzforgalmát ellenőrzi, mennyi bevétele és kiadása volt adott időszakban. A vizsgálati módszer lényege, hogy egy - időrendi sorrenden alapuló - pénzforgalmi kimutatást készítenek, melyből ellenőrizhető, hogy a legálisan megszerzett jövedelem lehetővé tette-e a kiadásokat. 

Ha a legálisan megszerzett bevételeket meghaladják a felmerült kiadások, akkor forráshiányt állapítanak meg. Ez a forráshiány keletkezése pillanatában adóköteles jövedelemnek minősül, és a későbbiekben már nem módosítható. Ezt követően a számítás újra indul a következő forráshiány megállapításáig. Egy év forráshiányait összegzik, majd meghatározzák az azt terhelő személyi jövedelemadót. 

A pénzforgalom számítása során a legfontosabb az adatok időrendje. Hiába rendelkezik valaki elég jövedelemmel illetve más pénzügyi bevétellel (például kapott kölcsön, tartásdíj, kapott kártérítés, stb.), ha a bevétel időpontja későbbi, mint a kiadás. Például: ha valaki 2 millió forintért gépkocsit vásárol május 28-án készpénzért, de a 2 millió forint csak június 1-én jelenik meg bevételként (készpénzben vagy bakszámlán), akkor magyarázatot kell adni az eltérésre. Ha ez az átmeneti pénzhiány családi kölcsönből lett fedezve, nem lesz forráshiány megállapítva. 

Forráshiány állapíthatnak meg akkor is, ha valakinek a teljesített kiadásához van megfelelő bevétele, de nem azt használta fel a kiadás teljesítésére. Például: van pénz a bankszámlán, de a kifizetés nem arról a bankszámláról történt. A dokumentumokkal nem alátámasztható banki jóváírásokat (pl.: valaki pénzt utalt a számlánkra igazolatlanul) forráshiányként kell figyelembe venni, mert azzal az összeggel nem tudunk elszámolni. Rendelkezésre álló forrásként csak a bankszámlán meglévő pénzösszeget fogad el az adóhatóság, a készpénzben meglévő vagyont elutasítja, mint nem bizonyított forrást. 

Kiadásként kell figyelembe venni készpénzben történő ingó-, ingatlan vásárlásainkat, adott kölcsöneinket, tagi kölcsöneinket, bankszámlára való befizetéseinket illetve az egyéb készpénzes kiadásainkat a pénzmozgás időpontjában. 

A forrás- és adóhiányt modellező kalkulátor is ilyen módon működik. Input adatok:
1. Vizsgált év
2. A pénzforgalom jogcímei
3. A pénzforgalom összegei
4. Már bevallott jövedelem 

A számítás eredményeként az adóhiány, a várható adóbírság (legfeljebb az adóhiány 50 százaléka) és a késedelmi pótlék (maximum 3 éves időtartamra) összegeit kapjuk. 

Hangsúlyozni kell, hogy a vagyonosodási vizsgálat nagyon bonyolult, mert évekre visszamenőlegesen, sokszor bizonylatok nélkül kell olyan tényekről számot adni, melyek a napi életben természetesek, de korábban a megfelelő bizonylatolásra nem gondoltak. 

A kalkulátor egy nagyon leegyszerűsített, tájékoztató jellegű számítás, de alkalmas arra, hogy egy időszak (hónap, negyedév, félév) meghatározó bevételei és kiadásai leellenőrizhessék, illetve egy esetleges forráshiány esetében a várható adóterheket meghatározzák.  A kalkulátorba pozitív számokat kell beírni. A késedelmi kamatszámítás 2009. február 1-i záró időpontra vonatkozik. A vizsgált időszak 2003-tól kezdődik, mert a korábbi időszakra már nem lehet adóhiányt megállapítani, annak ellenére, hogy azt is vizsgálhatja az adóhatóság.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink