hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsomag: hírek vannak, döntés még nincs

  • MTI

A Pénzügyminisztérium (PM) több adóváltozatot készít a kormány számára, döntés még nincs, az adócsomag várhatóan a február 16-i parlamenti ülésen válik ismertté - mondta Pichler Ferenc, a PM sajtófőnöke, miután hétfőn reggel az Index internetes portál ismertetett egy, a birtokába került adójavaslat csomagot.


A munkát terhelő adók csökkentése, a személyi jövedelemadó alsó sávjának kiszélesítése, bizonyos szja-kedvezmények eltörlése és a fogyasztást terhelő adók növelése - az az irányvonal, amit a miniszterelnök már a január 29-i parlamenti beszédében megfogalmazott - reagált az Indexen megjelent adócsomagra Pichler Ferenc, aki a portál által közölteket nem kívánta kommentálni.

Az Index szerint csaknem minden adó és járulék mozdul: összesen 6 százalékponttal csökken a munkáltatók járuléka, de két és félszeresére, 5 100 forintra emelkedik a tételes egészségügyi hozzájárulás. Megszűnik a céges különadó, miközben 19 százalékra emelkedik és szélesebb alapra helyeződik a társasági nyereségadó. Szintén 19 százalék lesz az alsó személyijövedelemadó-kulcs, és 3 millió forintnál jön csak be a 38 százalékos felső kulcs.

Az internetes portál úgy tudja, hogy az adóváltozások két lépcsőben valósulnak meg. Az idei év második felétől a vállalkozások által befizetett tb-járulék 29 százalékról 25 százalékra csökken, de a kisebb terhet csak a minimálbér kétszereséig, azaz havi 143 ezer forintig lehet alkalmazni, ennél magasabb bruttó bért továbbra is 29 százalékos tb-járulék terhel.

Egy másik munkabérre rakodó járulék, a 3 százalékos munkaadói járulék is csökken, de az 1 százalékra zsugorodó mértéket ugyancsak azoknál lehet alkalmazni, akiknek bére nem haladja meg a minimálbér kétszeresét. Az Index szerint a személyi jövedelemadó-törvény az év közepétől változna, hogy pontosan hogyan, arra "két változat fut mind a mai napig".

Az egyik verzió szerint megszűnik a magánszemélyek 4 százalékos szolidaritási adója, s ezzel a 40 százalékos felső szja kulcs. Az alsó szja-kulcs a mai 18 százalékról 19 százalékra, a felső 36 százalékról 38 százalékra emelkedik, a sávhatár pedig a mai évi 1,7 millió forintról lényegesen kitolódna, 2,2 millió forintra. Vagyis amíg ma 1,7 millió forintos éves jövedelemig a bér 18 százalékát vonja el a kormány, 1,7 millió forintot meghaladó jövedelemnél pedig az 1,7 millió feletti rész 36 százalékát, addig júliustól már 2,2 millió forintos jövedelemhatárig 19 százalékot kellene befizetni az államkasszába, és csak a 2,2 millió forint feletti résznél lépne be a 38 százalékos kulcs. Ezen változat része még, hogy a ma egyes esetekben 10, máskor 20, megint más esetben 25 százalékkal adózó úgynevezett külön adózó jövedelmek (például osztalék, kamat, tőzsdei árfolyamnyereség, ingatlaneladásból származó jövedelem) után szintén a 19 százalékos adómérték lenne érvényben - a tőzsdei cégek osztalékára kivetett adón kívül, mert az maradna 10 százalék.

Az Index által közölt másik opció a mai állapothoz képest egyedül a sávhatárt tolná ki, az adómértékek nem változnának. A sávhatár ugyanúgy 2,2 millió forintig kerülne feljebb, ahogyan az első verzióban, tehát 2,2 millió forintos éves jövedelemig a bér 18 százalékát, az afeletti jövedelemrésznél pedig 36 százalékot kellene befizetni az adóhivatalnak.

A bevételi oldalon az általános forgalmi adó és a jövedéki adó emelését tervezi a kormány: a normál 20 százalékos áfa-kulcs 23 százalékra, a jövedéki termékek (üzemanyag, cigaretta, alkohol) adókulcsa egyaránt 5-5 százalékkal emelkedik.

A tb-járulék csökkentésével párhuzamosan a jelenlegi havi 1.950 forintos tételes egészségügyi hozzájárulás 5.100 forintra emelkedik az Index szerint.

Jövőre a munkáltatói tb-járulék 29 százalékról 25 százalékra és a munkaadói járulék 3-ról 1 százalékra való csökkentése általános lesz, nem lesz bérkorlát.

Az szja 2009. évi változtatásának legfontosabb eleme, hogy a 19 százalékos alsó kulcs a jelenlegi évi 1,7 millióról 3 millióra emelkedne, a felső kulcs 38 százalék lenne, a szolidaritási adó megszűnne.

A jelenlegi 16 százalékos társasági adó mértéke 19 százalékra nőne, ugyanakkor a 4 százalékos különadó eltűnne.

Az Index számításai szerint az idei átrendezés 150-180 milliárd forintot mozgathat meg, jövőre pedig a kormányfő által beígért 1.000 milliárdos átalakítás valósulhat meg. Az adórendszer átszabása az idén 60-80 milliárd forintos könnyítést jelent az üzleti szféra számára, jövőre pedig a cégeket 270-300 milliárddal kisebb teher sújtja ahhoz képest, mint ha minden változatlan maradna.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU állampolgár kirendelése

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Megváltott fizetett szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Műszakpótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close