hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsomag: hírek vannak, döntés még nincs

  • MTI

A Pénzügyminisztérium (PM) több adóváltozatot készít a kormány számára, döntés még nincs, az adócsomag várhatóan a február 16-i parlamenti ülésen válik ismertté - mondta Pichler Ferenc, a PM sajtófőnöke, miután hétfőn reggel az Index internetes portál ismertetett egy, a birtokába került adójavaslat csomagot.


A munkát terhelő adók csökkentése, a személyi jövedelemadó alsó sávjának kiszélesítése, bizonyos szja-kedvezmények eltörlése és a fogyasztást terhelő adók növelése - az az irányvonal, amit a miniszterelnök már a január 29-i parlamenti beszédében megfogalmazott - reagált az Indexen megjelent adócsomagra Pichler Ferenc, aki a portál által közölteket nem kívánta kommentálni.

Az Index szerint csaknem minden adó és járulék mozdul: összesen 6 százalékponttal csökken a munkáltatók járuléka, de két és félszeresére, 5 100 forintra emelkedik a tételes egészségügyi hozzájárulás. Megszűnik a céges különadó, miközben 19 százalékra emelkedik és szélesebb alapra helyeződik a társasági nyereségadó. Szintén 19 százalék lesz az alsó személyijövedelemadó-kulcs, és 3 millió forintnál jön csak be a 38 százalékos felső kulcs.

Az internetes portál úgy tudja, hogy az adóváltozások két lépcsőben valósulnak meg. Az idei év második felétől a vállalkozások által befizetett tb-járulék 29 százalékról 25 százalékra csökken, de a kisebb terhet csak a minimálbér kétszereséig, azaz havi 143 ezer forintig lehet alkalmazni, ennél magasabb bruttó bért továbbra is 29 százalékos tb-járulék terhel.

Egy másik munkabérre rakodó járulék, a 3 százalékos munkaadói járulék is csökken, de az 1 százalékra zsugorodó mértéket ugyancsak azoknál lehet alkalmazni, akiknek bére nem haladja meg a minimálbér kétszeresét. Az Index szerint a személyi jövedelemadó-törvény az év közepétől változna, hogy pontosan hogyan, arra "két változat fut mind a mai napig".

Az egyik verzió szerint megszűnik a magánszemélyek 4 százalékos szolidaritási adója, s ezzel a 40 százalékos felső szja kulcs. Az alsó szja-kulcs a mai 18 százalékról 19 százalékra, a felső 36 százalékról 38 százalékra emelkedik, a sávhatár pedig a mai évi 1,7 millió forintról lényegesen kitolódna, 2,2 millió forintra. Vagyis amíg ma 1,7 millió forintos éves jövedelemig a bér 18 százalékát vonja el a kormány, 1,7 millió forintot meghaladó jövedelemnél pedig az 1,7 millió feletti rész 36 százalékát, addig júliustól már 2,2 millió forintos jövedelemhatárig 19 százalékot kellene befizetni az államkasszába, és csak a 2,2 millió forint feletti résznél lépne be a 38 százalékos kulcs. Ezen változat része még, hogy a ma egyes esetekben 10, máskor 20, megint más esetben 25 százalékkal adózó úgynevezett külön adózó jövedelmek (például osztalék, kamat, tőzsdei árfolyamnyereség, ingatlaneladásból származó jövedelem) után szintén a 19 százalékos adómérték lenne érvényben - a tőzsdei cégek osztalékára kivetett adón kívül, mert az maradna 10 százalék.

Az Index által közölt másik opció a mai állapothoz képest egyedül a sávhatárt tolná ki, az adómértékek nem változnának. A sávhatár ugyanúgy 2,2 millió forintig kerülne feljebb, ahogyan az első verzióban, tehát 2,2 millió forintos éves jövedelemig a bér 18 százalékát, az afeletti jövedelemrésznél pedig 36 százalékot kellene befizetni az adóhivatalnak.

A bevételi oldalon az általános forgalmi adó és a jövedéki adó emelését tervezi a kormány: a normál 20 százalékos áfa-kulcs 23 százalékra, a jövedéki termékek (üzemanyag, cigaretta, alkohol) adókulcsa egyaránt 5-5 százalékkal emelkedik.

A tb-járulék csökkentésével párhuzamosan a jelenlegi havi 1.950 forintos tételes egészségügyi hozzájárulás 5.100 forintra emelkedik az Index szerint.

Jövőre a munkáltatói tb-járulék 29 százalékról 25 százalékra és a munkaadói járulék 3-ról 1 százalékra való csökkentése általános lesz, nem lesz bérkorlát.

Az szja 2009. évi változtatásának legfontosabb eleme, hogy a 19 százalékos alsó kulcs a jelenlegi évi 1,7 millióról 3 millióra emelkedne, a felső kulcs 38 százalék lenne, a szolidaritási adó megszűnne.

A jelenlegi 16 százalékos társasági adó mértéke 19 százalékra nőne, ugyanakkor a 4 százalékos különadó eltűnne.

Az Index számításai szerint az idei átrendezés 150-180 milliárd forintot mozgathat meg, jövőre pedig a kormányfő által beígért 1.000 milliárdos átalakítás valósulhat meg. Az adórendszer átszabása az idén 60-80 milliárd forintos könnyítést jelent az üzleti szféra számára, jövőre pedig a cégeket 270-300 milliárddal kisebb teher sújtja ahhoz képest, mint ha minden változatlan maradna.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink