hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kiscsoportos APEH-ellenőrzés: a művészeken és a politikusokon a sor

  • adozona.hu

Kiscsoportos ellenőrzés tapasztalt revizorok irányításával az adótudatosság növelése és a korrupció visszasorítása jegyében - így fogalható össze az APEH középtávú stratégiájának lényege.

Revizorpárok helyett 6-8 fős kiscsoportokban ellenőrzi az adózókat az APEH, ezáltal is korlátozva a lehetőségét az elmúlt időszakban elharapódzott visszaéléseknek. Több szem, többet lát elv különösen hasznos lehet láncügyleteknél és gyorsítja az eljárást - mutatott rá a néhány régióban már most is alkalmazott módszer előnyeire Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese. Hozzátéve ennek köszönhetően van olyan megye, ahol már 10 ezer forintos adótartozással is fülöncsíptek adózót, s csak idő kérdése, hogy ez a gyakorlat országszerte elterjedjen. 2009-től ugyanis mindenkire sor kerül, aki bevallást nyújt be az adóhivatalhoz és az hibás, illetve bármekkora adótartozása van, így próbálja megakadályozni a hátralékállomány növekedését az APEH.

Az eddiginél tapasztaltabb revizorokra bízzák a művészek, politikusok és az  úgymond híres emberek vagyonosodási vizsgálatát, akiket magánszemélyként az adóhivatala adatbázisa szűr ki a jövőben is. Tehát 2009-ben sem vonnak senkit ellenőrzés alá foglalkozása vagy beosztása alapján, de miután az APEH rendszere által kiválasztott adózóról kiderül politikus vagy művész automatikusan egy rutinosabb ellenőrökből álló csoport folytatja a vizsgálatot.

Az adóhatóság stratégiája szerint szeretne ügyfélbarát, szolgáltató hivatallá válni, célja az önadózás megkönnyítése. Az APEH alapvető feladata ugyanakkor az államháztartás bevételeinek beszedése, aminek érdekében fel kell lépnie. Az APEH nem szigorítani akar, hanem a jogszabályok betartatására törekszik - hangsúlyozta Szikora János. Az APEH stratégiájának három fő célja közül a legfontosabb, hogy javítsa az adózást a szolgáltatások fejlesztésével, az adótudatosság növelésével. 

Ugyanilyen fontos, hogy az adóhatóság törvényes eszközökkel járjon el mindazokkal szemben, akik nem teljesítik kötelezettségüket és elbátortalanítsa azokat, akik hajlamosak lennének hasonlóra. Mindehhez pedig a legmagasabb szintű szakmai ismeretekkel rendelkező, elkötelezett és feddhetetlen munkatársakra, a legkorszerűbb anyagi-technikai feltételekre van szükség. Az adóhivatal meghívója szerint az APEH elnökének sajtótájékoztatójával egyidejűleg valamennyi régióban ismertetik a 2008-2012 közötti stratégiai elképzeléseket.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed új munkaviszony esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Iparűzésiadó-előleg módosítása önellenőrzéssel

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink