hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

AZ MSZP és az MDF is megadóztatná a költségtérítést

  • MTI

Az MSZP és az MDF, más-más módon ugyan, de egyaránt megadóztatná az országgyűlési képviselők költségtérítését; erről módosító indítványokat nyújtottak be a 2009-es adótörvényekhez.

Az országgyűlési képviselők költségtérítését és a polgármesterek, önkormányzati képviselők költségátalányát 2009. február 1-ől 15 százalékos adóval sújtaná az MSZP. Lendvai Ildikó frakcióvezető ezt a módosító indítványt nyújtotta be a jövő évi adócsomaghoz. Az MDF javaslata csak az országgyűlési képviselőket érinti: költségtérítésüket 18 százalékos forrásadóval adóztatná. Az MSZP és az MDF a 2009-es adójogszabályokhoz nyújtott be módosító indítványokat, amelyek célja, hogy megadóztassák a képviselői költségtérítést. Az MSZP bővítené a kört és általányadóztatna, az MDF pedig maradna a parlamenti képviselőknél, és forrásadót vetne ki jövedelmük e részére. A szocialisták a javaslata szerint a költségtérítés és a költségátalány külön adózó jövedelemként lenne adóköteles. Az MSZP javaslatának alapja az, hogy az szja-törvény szerint igazolás nélkül elszámolható költség az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményéről szóló törvény szerint megállapított költségtérítés, valamit a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény szerint megállapított költségátalány összege. 

Lendvai Ildikó a múlt pénteki, a képviselői költségtérítés megadóztatásról szóló ötpárti megbeszélés után azt mondta: az MSZP az adómentes költségtérítés megszüntetésére, és egy adózó költségátalány-rendszer életbe léptetésére tett javaslatot. Hozzátette: az adótörvény ezen módosításhoz nem kell a parlament kétharmados támogatása. A frakcióvezető a költségátalány-rendszerre példaként említette az ekho-t, ahol a bevételeket összesen 15 százalék adó terheli, valamint az evát, ahol az adó 25 százalék. Herényi Károly módosító indítványa szerint az országgyűlési képviselők költségtérítési általányát 18 százalékos forrásadóval kellene megterhelni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EU-s számla áfásan

Bunna Erika

adótanácsadó

Magyar–Japán egyezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink