hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Előrehozott nyugdíj, kieső napok és 2009-es feltételek

  • dr. Marosi Andrea

Jelentősen megváltoznak-e a nyugdíjazás feltételei jövőre és érdemes-e emiatt idén kérni a munkavállalónak a felmentését? 57 éves férfi mikortól jogosult előrehozott nyugdíjra? Mi tartozik a kieső napok közé nyugdíjszámításnál? Olvasóink kérdéseire Molnár László, az Adózóna nyugdíjszakértője válaszol.

1. Azt olvastam, hogy ha még ebben az évben kérem a felmentésemet, akkor elegendő 57 évesnek lennem, és elég 38 év szolgálati viszony, azonban 2009. január után már az előrehozott nyugdíjat csak 2010-ben vehetem igénye, amennyiben 60 éves vagyok, illetve minimum 40 év szolgálati idővel rendelkezem. Mit tegyek: kérjem a nyugdíjazásomat még ebben a naptári évben vagy várhatok vele 2009. február 15-ig? Nagyon sokan azt mondják, hogy a nyugdíjszámítás feltételei is jelentősen megváltoznak, ha 2009. jan. 1. után kérem a felmentésemet, természetesen a munkavállaló hátrányára változnak a kifizetés feltételei. Igaz ez?

1. 2008-ban azok a nők jogosultak előrehozott öregségi nyugdíjra, kik 1951-ben vagy korábban születtek- az irányadó korhatárt még nem érték el, - de az előírt szolgálati időt (38 év) megszerezték. Az előrehozott nyugdíj igénybevételéhez a biztosítási jogviszonyt meg kell szüntetni. Kérdése alapján úgy értelmezem, hogy Ön 1951-ben született nő, így az előrehozott öregségi nyugdíj az előzőekben ismertetett hármas együttes feltétel megléte esetén állapítható meg.

Az előrehozásra jogosító „nyugdíjkorhatár” 2009-től történő emelésének, valamint az „előrehozási feltételek” ezen időponttól szigorodó feltételei miatt aránytalanul kedvezőtlen helyzet elkerülése érdekében, a 2007. évi CLVI. törvény gondoskodik az átmeneti korcsoportba tartozó igénylők nyugellátására való jogosultsági feltételeinek rendezéséről is. Az Ön esetében ez azt jelenti, mivel az előrehozott öregségi nyugdíjra már a 2008. évi feltételekkel jogosultságot szerzett, de azt 2008. évben nem, hanem később – 2009-ben vagy azt követően – érvényesíti, az átmeneti szabályok alkalmazhatósága szempontjából úgy kell tekinteni, mint aki 2008-ban előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultságot szerzett, akkor is, ha a biztosítása alapjául szolgáló jogviszonyát nem 2008-ban, hanem később – azaz az ellátás tényleges igénybevételekor – szünteti meg.

Természetesen figyelemmel kell lenni a biztosítási jogviszony megszüntetésének időpontjánál a felmentési szabályokra. Gyakorlatilag előre kell kiadni a felmentési időt, hogy legalább az vagy az 57. életév betöltésekor, vagy a 38 év szolgálati idő megszerzésekor leteljen. A nyugdíj összegének kiszámítására vonatkozó szabályozás 2008. január 1-jétől hatályos, nincs tudomásom módosításáról. A lényegi változást az jelentette, hogy az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset kiszámításánál az átlagszámítási időszak alatt elért kereseteket, jövedelmeket naptári évenként csökkenteni kell a „különböző járulékok” összegével. Ezt ellensúlyozza, hogy az említett időponttól viszont a nyugdíjazást megelőző napig elért keresetet, a nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani, valorizálni (felszorozni). Adott esetben érdemes figyelemmel lenni a szolgálati idő hosszára – amely teljes évet, 365 nap megléte esetén ad – mivel ettől függ a nyugdíj mértékének százaléka. Amennyiben előzetesen a nyugdíjbiztosítás részéről a szolgálati idő elismerése megtörtént, úgy a határozat adatai támpontot nyújtanak. 

 2. 2009. február közepén leszek 57 éves. Igazolt munkaviszonyom 2008.december 31-éig 38 év lesz. Két felnevelt - már nagykorú - gyermek apjaként jogosult vagyok-e a két év kedvezményre és lehetséges-e még ez évben a nyugdíjba vonulás?

Az 1952-ben született férfiak öregségi nyugdíjkorhatára a 62. életév, azaz öregségi nyugdíjra 2014-ben lesz jogosult. Az előrehozott öregségi nyugdíjra 60. életévének betöltésétől, 2012-ben lehet jogosult, amennyiben legalább 40 év szolgálati idővel rendelkezik. Az előrehozott öregségi nyugdíj megállapításánál lehetőség van még ebben az évben az ún. gyermekkedvezmény figyelembevételére. Mind a két szülő jogosult a kedvezményre. A saját, illetve legalább tíz éven át nevelt gyermekek után gyermekenként egy-egy év szolgálati idővel, de maximum három évvel csökken az előrehozott nyugdíj igénybevételéhez előírt szolgálati idő – vagyis a kedvezmény legfeljebb három gyermek után (összesen 3 év) érvényesíthető. Tartósan beteg, illetve fogyatékosnak minősülő gyermek után gyermekenként másfél év a kedvezmény és nincs korlát – vagyis mindegyik gyermek után jár. 2009. január 1-jétől megszűnik a gyermekkedvezmény. Az előzőek alapján megállapítható, hogy Ön 2008. évben előrehozott öregségi nyugellátásra nem jogosult, a „gyermekkedvezmény” nem a korhatár, hanem az előírt szolgálati idő vonatkozásában játszik szerepet.

3. A nyugdíjszámításnál mi tartozik a "kieső napok"-hoz? 

Az öregségi nyugdíj összegét az elismert szolgálati idő és a figyelembe vehető havi átlagkereset alapján kell megállapítani. A havi átlagkereset kiszámításánál használatos az osztószám kifejezés. Az osztószám a biztosításban töltött idő azon napjainak száma, amelyre a biztosítottnak keresete, jövedelme volt. Az osztószám megállapításánál a heti pihenőnapokat, a munkaszüneti napokat és a szabadnapokat is figyelembe kell venni. Nem kell számításba venni az osztószám meghatározásánál a fizetés, díjazás nélküli időszakokat, így különösen a fizetés nélküli szabadságon, táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, baleseti táppénzben, katonai (polgári) szolgálatban töltött időt.

4. 56 éves férfi vagyok, 40 éves munkaviszonnyal, s a következő kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni: Milyen lehetőségem van arra, hogy csökkentett összegű és/vagy előrehozott öregségi nyugdíjat kapjak, mivel munkanélkülivé válok a napokban?

Sajnos az Ön számára nincs kedvező válaszom. Az 1952-ben született férfiak öregségi nyugdíjkorhatára a 62. életév, azaz öregségi nyugdíjra 2014-ben lesz jogosult. Figyelemmel arra, hogy már - közlése szerint - 40 év szolgálati idővel rendelkezik, 60. életévének betöltésétől, 2012-ben jogosult lehet előrehozott öregségi nyugdíjra – a jelenleg hatályos szabályozás értelmében.

5. 1999-óta lakunk Magyarországon a családommal, azóta a párom és én itt létesítettünk munkaviszonyt. Jelenleg aktív dolgozók vagyunk mindketten (a párom 46 éves én 40)ezért még jó pár évünk van a nyugdíjkorhatárig de arra lennék kíváncsi hogy a Romániában ledolgozott éveket(páromnak 19 év nekem 11 év) figyelembe veszik-e majd a nyugdíjszámításnál és mikor kell ezt igazolni (most vagy majd akkor) vagy egyáltalán mi a teendő ezzel?

Magyarország és Románia is EU tagország és Ön hatástársával mindkét országban biztosítási időket szereztek(nek). A külföldön szerzett biztosítási idők nemzetközi egyezmények, illetve az Európai Unió koordinációs rendelete szerint számíthatók be a nyugdíjra jogosultság eldöntésekor, a nyugdíj kiszámításakor (1408/71. és 574/72 EGK rendeletek). A nyugdíjra jogosultság megállapításakor a biztosítási időket össze kell adni, (tehát a román, illetve magyar szolgálati időket együttesen kell kezelni). Az EU tagországok maguk határozzák meg nyugdíjrendszerük szabályait (pl. korhatár, szolgálati idő szükséglet, nyugdíjszámítás módja), de a biztosítási idők vonatkozásában közös előírások vannak;

- minden tagországban a saját szabályok szerint kell igazolni a biztosítási időket,
- egyazon biztosítási idő kétszeresen nem ismerhető el,
- speciális biztosítási időket a másik ország hasonló rendszerében el kell ismerni,
stb.

Az Önök esetében – mint több országban biztosítási időket szerzetteknél – a magyar nyugdíjrész kétféleképpen számítható ki:

- az országonként szerzett biztosítási idők alapján, például román 11 év, magyar 29 év esetén a 29 év magyar idő alapján (ehhez a magyar nyugdíj az átlagkereset 67 százaléka),
- az összes biztosítási idő alapján, amikor un. elméleti nyugdíjat kell számítani, amelyből egy-egy országra az egyes szolgálati idők arányában kell kiszámítani a tényleges nyugdíjat (pl. 11 év román idő, 29 év magyar idő esetén a magyar nyugdíj 40 év alapján a 80 százalék nyugdíj 72,5 százaléka vagyis 58 százalék).

Az ügyfélnek mindig a számára kedvezőbb nyugdíjat kell megállapítani, mint az előző példában Magyarországon az arányos számítás helyett a nemzeti szabályokat kell alkalmazni. Az Európai Unió szabályain alapuló nyugdíjigényt a lakóhely szerinti regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságon lehet előterjeszteni. A nyugdíj megállapítását országos hatáskörrel a Közép-magyarországi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság végzi és mint vizsgáló intézmény az érintett tagállamoktól beszerzi a biztosítási idő igazolásokat, a tagállamok nyugdíj határozatait és azokat összesíti. A jelenleg hatályos magyar jogszabályok alapján (az 1997. évi LXXXI. törvény 7.§-a értelmében) – öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a 62. életévét betölti és legalább 20 év szolgálati időt szerzett. Az öregségi nyugdíjra jogosító korhatárnál alacsonyabb életkorban, de legfeljebb a 60. életév betöltését követően lehet előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultságot szerezni – természetesen egyéb feltételek megléte esetén. Javaslom a román munkaviszonyokra vonatkozó okmányok (pl. munkakönyv, stb.) megőrzését, a majdani nyugellátási igényérvényesítéséhez, a román biztosításban töltött idő igazolásához.




Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Saját gépkocsi költségelszámolása társaságnál

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Bejelentett részesedés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Őcsg-tagok szocho

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink