hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mennyi ajándékozási illetéket kell fizetni magánszemélyek közötti pénzátadásnál?

  • adozona.hu

Az illetékekről szóló törvény vagyonszerzésnek minősíti, és ez által illetékkötelessé teszi az ajándékozást. Mennyibe kerül ez megánszemélyeknek?

A törvény vagyonnak minősíti az ingatlant, az ingó dolgot és a vagyoni értékű jogot. Az ingó dolog magába foglalja azokat a dolgokat, amelyek nem minősülnek ingatlannak, valamint az értékpapírt és a fizetőeszközt. Mindebből következően ajándékozási illetékkötelezettség alá esik a pénznek, mint fizetőeszköznek az ajándékozása is. Az ajándékozási illeték megfizetésére a szerző fél, azaz a megajándékozott kötelezett.  A pénz ajándékozása megvalósulhat készpénz formájában, illetve bankon keresztül.

Amennyiben az ajándékozás készpénzben történik, és arról okiratot, azaz ajándékozási szerződést állítanak ki, akkor az ajándékba adott pénz az első forinttól illetékköteles. Ha viszont ilyen okirat nem készül, csak szóban állapodnak meg a készpénzátadásról, akkor alkalmanként 150 ezer forintos összeghatárig nem jön szóba az illetékkötelezettség. Az alkalmanként 150 ezer forintot meghaladó összegű készpénz okirat nélküli ajándékozása azonban már teljes egészében ajándékozási illeték alá esik. Az ajándékozási illetékkötelezettség alá eső készpénz-ajándékozást a megajándékozottnak az esemény bekövetkezését követő 30 napon belül az adóhatósághoz jelentenie kell. Ez a bejelentés az okirat nélkül adott, 150 ezer forintot meg nem haladó pénzösszeg ajándékozására – mivel az nem illetékköteles – nem vonatkozik.

Az illetéktörvény mentesíti az ajándékozási illeték alól a takarékbetét ingyenes megszerzését. A takarékbetét fogalmába a törvény a magánszemély által a hitelintézetnél elhelyezett pénzösszeget és annak kamatát, illetve a magánszemély bankszámláját, illetve folyószámláját érti. Ugyanakkor kihangsúlyozza, hogy nem tartozik ide a magánszemélynek az üzleti célú pénzforgalmi bankszámláján (amelyet az adózás rendjéről szóló törvény alapján az adóhivatalhoz be kell jelenteni) elhelyezett pénzeszköze és annak kamata. Mindebből az következik, hogy amennyiben a pénz ajándékozása nem készpénzben valósul meg, hanem banki utalás formájában, azaz az egyik magánszemély a másiknak a lakossági folyószámlájáról utal át pénzösszeget, akkor megvalósul az illetékmentesség.


Nem beszélhetünk viszont illetékmentességről abban az esetben, amikor az ajándékozás a bankszámláról felvett pénz átadásával történik meg, mert ekkor már készpénzben történik az ajándékozás. Ugyancsak nem beszélhetünk illetékmentes ajándékozásról abban az esetben sem, amikor a pénz átutalása bankszámláról történik, de nem lakosságiról, hanem az egyéni vállalkozói bankszámláról. Amennyiben az utalás formájában megvalósuló ajándékozás illetékmentességet élvez, azt a vagyonszerzést az adóhatósághoz 30 napon belül jelenteni kell, függetlenül attól, hogy az nem jár illetékfizetési kötelezettséggel. A bejelentési kötelezettség abban az esetben nem áll fenn, amennyiben az utalással történő ajándékozásról okiratot nem állítottak ki, és az átutalt pénzösszeg a 150 ezer forintot nem haladja meg.


Korábbi  Hónap tanácsai olvashatók a Saldo tagoknak fenntartott zártkörű oldalon.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás szja

Lepsényi Mária

adószakértő

Mikrogazdálkodói beszámoló és kamatok

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink