hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

PM: mi lesz adótörvényt érintő javaslatokkal?

  • MTI

A Pénzügyminisztérium (PM) az Országgyűlés Házbizottságának hétfői üléséig várja a válaszokat a parlamenti pártoktól arra, hogy a hétvégi egyeztetésen felvetődött kérdésekben milyen álláspontot foglalnak el.



A kormány az elmúlt héten több olyan intézkedést hozott, amelyekkel gyorsan kíván reagálni a nemzetközi pénzpiaci válság Magyarországot érintő hatásaira. Ezek érintik a már parlament előtt lévő adótörvény javaslatokat, valamint a jövő évi költségvetés tervezetét – mondta a tárca sajtófőnöke, Pichler Ferenc. A kormány úgy gondolja, hogy mivel az ország stabilitása fontos nemzeti érdek, így az ennek biztosítását szolgáló intézkedéseket valamennyi parlamenti párt támogatni fogja – tette hozzá. Ennek jegyében került sor vasárnap a Pénzügyminisztériumban a parlamenti pártok képviselőivel való megbeszélésre.

A megbeszélést követően a tárca választ vár arra, hogy az adótörvények esetében a pártok a módosító indítványokon keresztül megoldhatónak tartják-e a kormány által javasolt változásokat vagy új törvényjavaslatot látnának szívesebben. Ez esetben azonban a javaslat sürgősséggel történő tárgyalását is támogatniuk kellene - jegyezte meg a PM sajtófőnöke. Hozzátette: a kormány szeretné visszavonni az adócsökkentési indítványokat, meghagyva a kifehérítést és az adóegyszerűsítést szolgáló kezdeményezéseket.

A közpénzügyi törvényjavaslatba illesztené be a kormány az SZDSZ javaslatát költségvetési plafonra vonatkozóan. Így a szigorúbb költségvetési szabályok életbe lépéséig ez biztosítaná az államadósság növekedésének fékezését.

Ez az eljárás előnyös lenne, mert már van egy javaslat, amely szerepel az Országgyűlés napirendjén, vagyis gyorsabb lehet az eljárás - mondta a sajtófőnök, aki szerint a kormány kész más fajta kompromisszumra is. Ugyancsak várják a pártok válaszát arra, hogy a költségvetési törvény tervezeténél a javaslat visszavonásával vagy módosító javaslatokkal oldják meg azokat a változtatásokat, amelyek a gazdasági kilátások negatív módosulása miatt szükségessé váltak.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény érvényesítése önellenőrzéssel

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Telek aktiválása

Nagy Norbert

adószakértő

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink