hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adókedvezmény nyugdíjbiztosítás után

  • dr. Marosi Andrea

Köztudott, hogy a nyugdíj melletti bevétel esetén a nyugdíj összegét hozzá kell adni az adóalaphoz. De vajon mikor jár adókedvezmény nyugdíjbiztosítás után?

A nyugdíj - és a személyi jövedelemadóról (Szja) szóló törvényben részletezett minden, s idesorolandó ellátás - adóterhet nem viselő járandóság, amelynek összege növeli az adóalapot, de az erre eső adót nem kell befizetni. A kiszámított adót viszont csökkenti az összevont adóalap részét képező, a magán-nyugdíjpénztár által teljesített, nyugdíjszolgáltatásnak nem minősülő kifizetés összegére számított adó 50 százaléka. Számos munkáltató ma már egyéb juttatásokkal egészíti ki munkavállalója bérét, ilyen például a napjainkban egyre gyakoribb életbiztosítás, a balesetbiztosítás, betegségbiztosítás és a nyugdíjbiztosítás. 

Adójogi szempontból viszont csak két féle biztosítás létezik: az adómentes és az adóköteles. Az Szja-törvény lényegretörően fogalmaz: minden olyan, a munkáltató által a magánszemély javára kötött biztosítás díja, ami nem adómentes, az adóköteles. Ez azonban kizárólag akkor van így, ha a biztosított kedvezményezettként válik jogosulttá. Ennek megfelelően adókötelesnek számít: az életbiztosítások nagy része, kivéve a kockázati, halál esetére szóló életbiztosítást, illetve az olyan betegségbiztosítás is, ami nem a teljes és végleges munkaképtelenségre szól.

Az Szja-törvényt a biztosítások három területen érintik, a díj befizetésekor, az adókedvezmény érvényesítésekor, illetve a biztosítói kifizetés alkalmával. Fő szabályként a biztosító szolgáltatása adómentes, amihez viszont az Szja-törvény egyéb feltételeket is szab. Így a biztosítási szolgáltatás akkor adómentes, ha a biztosító megfelel a következő feltételeknek: adómentes kifizetés esetén sem a biztosítónak sem a magánszemélynek nem keletkezik személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége. (Viszont a törvény szerint kamatnak minősül, így 20 százalékkal adózik).

A fentiek alapján a munkáltató által fizetett nyugdíjbiztosítás díja is adóköteles jövedelemnek számít, viszont ez olyan juttatás, amely nem önálló tevékenységből származik. Így a munkáltató ebből nem tud előleget levonni, de azt a juttatást követő hónap 12. napjáig köteles befizetni, amit majd levon a dolgozótól. Abban az esetben viszont, ha adómentes biztosításról van szó, akkor az nem képez járulékalapot, így járulékfizetési kötelezettség nem keletkezik. 

Forrás: Adófórum
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lakóingatlan, áfalevonás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Termékcsomag áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink