hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

TEÁOR: kiknek nem kell fizetni?

  • adozona.hu

A KPMG adószakértőinek segítségével körbenéztünk néhány európai uniós országban: mennyi vesződségbe és pénzbe kerül a nálunk nagy vihart kavart TEÁOR - kódok átsorolása. Úgy tűnik, hogy másutt megkímélték a vállalkozók idejét és pénztárcáját, míg nálunk a társas vállalkozások több tízezer forintot is kifizetnek majd. A határidő elmulasztása pedig százezres bírságot jelenthet.

A TEÁOR-kódok átsorolása körüli mizéria most nyugvóponton van, december végéig kaptak haladékot a vállalkozók és vállalkozások, hogy tevékenységi körük besorolásáról intézkedjenek. Ahogy arról már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk : több mint 1 millió adózó helyett az APEH és a Cégbíróság már januárban elvégezte az átsorolást, ha a fordítás automatikusan lehetséges volt. Igaz, erről nem értesítették az érintetteket, mindenkinek magának kell eldöntenie, van-e valamilyen tennivalója ez ügyben. A vállalkozóknak, amennyiben tevékenységük nem szerepel a cégjegyzékben, csak az adóhivatalnál és annál a hatóságnál kell jelezniük a változást, ahol a tevékenységet nyilvántartják. Ha viszont a cégjegyzékben megtalálható, átkódolandó tevékenységeik vannak, nem tehetnek mást, mint hogy módosítják a társasági szerződést. Ami a költségeket illeti a főtevékenység módosítása, illetve TEÁOR-számának átkódoltatása esetén: habár a fő tevékenységi kör változása illeték és közzétételi díj fizetése nélkül bejelenthető a cégbíróságon, a módosításhoz ügyvédet kell igénybe venni, s az ő munkadíját, ami 20-50 ezer forint között mozog, nem lehet megspórolni. Ráadásul az APEH magányszemélyeknek 200, társas vállalkozásoknak 500 ezer forintos bírságot helyezett kilátásba az átsorolásról nem vagy nem időben gondoskodók számára. 

A KPMG adószakértői néhány uniós országban működő partnerüktől megkérdezték, miként történt, történik ott az átsorolás. Úgy tűnik - legalábbis az alábbi országok esetében - , hogy a vállalkozók intézkedés és költségek nélkül megúszták az új kódokat.

Romániában 2007 áprilisában a Nemzeti Statisztikai hivatal elnöke jóváhagyta az új nomenkultúrát ami a CAEN nevet viseli és 2008. január 1-jétől lépett hatályba. Romániában nem határoztak meg határidőt az átállásra, viszont aki 2009. március 1-ig átáll az új besorolásra - egy 2008 márciusi döntés alapján -, annak nem kell semmiféle díjat fizetnie. Az új kódok bejelentésére azt javasolják, hogy azt első cégjegyzékbe történő módosítással együtt kezdeményezzék a vállalkozások.

Belgiumban a régi és az új kódok közti meglehetősen kicsi eltérés okozott gondot, az új kódok semmiben sem különböznek az azokat megelőzőktől formailag. A néhány hónapos átállási időszakban azonos kód alatt különböző tevékenységek is szerepeltek. Szerencséjükre ez az időszak gyorsan lezajlott, alig pár hónapot vett igénybe 2008 elején. A cégeknek semmiféle adminisztratív kötelezettségük nem volt, minden olyan szerv, amely ezen kódokat regisztrálta (pl. tb-szerv) maga végezte el a átsorolást, azonban a magyar rendszerhez hasonlóan jelenteni kellett amennyiben az új kódok nem voltak összhangban a tevékenységükkel.

A többi országot nézze meg itt!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink