hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

TEÁOR: változás-bejelentés vagy büntet az EU?

  • Salgó Andrea

Naponta újabb, olykor ellentmondásos hírek miatt tart még a káosz a TEÁOR-kódok átsorolása körül. A több százezer, tevékenységi köre megváltoztatására kötelezett cégből még mindig jónéhányan nem tudják, bejelentsék-e most a változást, és ha igen, hogyan tegyék ezt. A határidőt év végéig kitolták, de az adóhivatal nem adott ki hivatalos állásfoglalást, s a pénzügyminisztérium illetékességét firtatta. A igazságügyi tárca eltörölné a főtevékenységet a cégjegyzékből, a könyvelők többsége pedig átpasszolta megbízásait ügyvédeknek. Mi akkor a teendő?

December végéig, immáron harmadszorra, kapott haladékot közel 350 ezer vállalkozó és magánszemély arra, hogy átsorolja vállalkozása tevékenységi körét az uniós előírásoknak megfelelő kód alá. Ez azonban nem jelenti a kódok automatikus átírását: a 2008-as szabályok értelmében sok tevékenységi kör „feldarabolódott”, így lehet, hogy az addigi egy megjelölést három, esetleg négy váltotta fel. Több mint 1 millió adózó helyett az APEH és a Cégbíróság már januárban elvégezte az átsorolást, ha a fordítás automatikusan lehetséges volt. Igaz, erről nem értesítették az érintetteket, mindenkinek magának kell eldöntenie, van-e valamilyen tennivalója ez ügyben. 

A vállalkozóknak, amennyiben tevékenységük nem szerepel a cégjegyzékben, csak az adóhivatalnál és annál a hatóságnál kell jelezniük a változást, ahol a tevékenységet nyilvántartják. Ha viszont a cégjegyzékben megtalálható, átkódolandó tevékenységeik vannak, nem tehetnek mást, mint hogy módosítják a társasági szerződést. Célszerű azonban átgondolni, hogy ha már módosítani kell, továbbra is feltüntessék-e összes tevékenységi körüket a társasági szerződésben. 

A gazdasági törvény 2006-os módosítása szerint lehetőség van ugyanis arra, hogy csak a fő (árbevételi) tevékenységüket szerepeltessék benne – és a cégjegyzékben –, így ha később olyan (mellékes) tevékenységi kör változik, ami ezekben nincs benne, a változást elegendő pótlólag az APEH-nak bejelenteni, és ehhez nem szükséges jogi képviselő sem, így nem jár költséggel. Ha nincs szükség a társasági szerződés módosítására, ezt kell bejelenteni az illetékes cégbíróságon. Ha a főtevékenységet korábban automatikusan átkódolta a cégbíróság, értelemszerűen csak a többi tevékenységi kör – amennyiben van ilyen – átkódolását is kell bejelenteni az adóhatóságnak a megfelelő formanyomtatvány kitöltésével, ám ehhez ugyancsak nem szükséges jogi képviselő, vagyis szintén költségmentes. 

Némileg egyszerűbb tehát azoknak a vállalkozásoknak a helyzete, amelyek az új társasági törvény lehetőségével élve már tavaly úgy igazították át létesítő okiratukat, hogy csak a főtevékenységüket szerepeltetik a társasági szerződésben és a cégjegyzékben (és társasági szerződésük engedi, hogy taggyűlés összehívása nélkül, csak az ügyvezetés is módosíthassa ebben a tekintetben a szerződést). Ami a költségeket illeti a fő tevékenység módosítása, illetve TEÁOR-számának átkódoltatása esetén: habár a fő tevékenységi kör változása illeték és közzétételi díj fizetése nélkül bejelenthető a cégbíróságon, a módosításhoz ügyvédet kell igénybe venni, s az ő munkadíját, ami 20-50 ezer forint között mozog, nem lehet megspórolni.

Minderre azért van (és volt) szükség, mert január 1-jétől az EU minden tagországára kötelező érvényű rendelete érvényes, így új tevékenységi ágazati osztályozási rendszer (TEÁOR) lépett életbe nálunk is, amelyet nem utolsósorban érvényesíteni kell a cégiratokban is. Az év végi időpont, (eredetileg tavaly szeptember 1-je, majd idén július 1-je volt a határidő) kitűzésére a cégbíróságok elektronikus ügyintézésre való átállása miatti túlterheltsége okán került sor. Igaz, az újabb halasztáshoz törvénymódosításra lenne szükség, amit várhatóan csak szeptemberben pótol majd a parlament. Az adóhivatalt addig köti a jogszabály: elvileg tehát büntetheti a mulasztókat, ám a gyakorlatban – mint azt több helyen kinyilvánította – nem áll szándékában. Hivatalos közleményt erről azonban még nem adott ki, a hvg.hu további kérdéseit a Pénzügyminisztériumhoz irányította. 

A cikk folytatását olvasd el a hvg.hu-n!


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági őstermelőnek történő kifizetések a járulékbevallásban

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Közösségen belüli értékesítés II.

Bunna Erika

adótanácsadó

Részesedés térítésmentes átadása

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close