hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

TEÁOR: változás-bejelentés vagy büntet az EU?

  • Salgó Andrea

Naponta újabb, olykor ellentmondásos hírek miatt tart még a káosz a TEÁOR-kódok átsorolása körül. A több százezer, tevékenységi köre megváltoztatására kötelezett cégből még mindig jónéhányan nem tudják, bejelentsék-e most a változást, és ha igen, hogyan tegyék ezt. A határidőt év végéig kitolták, de az adóhivatal nem adott ki hivatalos állásfoglalást, s a pénzügyminisztérium illetékességét firtatta. A igazságügyi tárca eltörölné a főtevékenységet a cégjegyzékből, a könyvelők többsége pedig átpasszolta megbízásait ügyvédeknek. Mi akkor a teendő?

December végéig, immáron harmadszorra, kapott haladékot közel 350 ezer vállalkozó és magánszemély arra, hogy átsorolja vállalkozása tevékenységi körét az uniós előírásoknak megfelelő kód alá. Ez azonban nem jelenti a kódok automatikus átírását: a 2008-as szabályok értelmében sok tevékenységi kör „feldarabolódott”, így lehet, hogy az addigi egy megjelölést három, esetleg négy váltotta fel. Több mint 1 millió adózó helyett az APEH és a Cégbíróság már januárban elvégezte az átsorolást, ha a fordítás automatikusan lehetséges volt. Igaz, erről nem értesítették az érintetteket, mindenkinek magának kell eldöntenie, van-e valamilyen tennivalója ez ügyben. 

A vállalkozóknak, amennyiben tevékenységük nem szerepel a cégjegyzékben, csak az adóhivatalnál és annál a hatóságnál kell jelezniük a változást, ahol a tevékenységet nyilvántartják. Ha viszont a cégjegyzékben megtalálható, átkódolandó tevékenységeik vannak, nem tehetnek mást, mint hogy módosítják a társasági szerződést. Célszerű azonban átgondolni, hogy ha már módosítani kell, továbbra is feltüntessék-e összes tevékenységi körüket a társasági szerződésben. 

A gazdasági törvény 2006-os módosítása szerint lehetőség van ugyanis arra, hogy csak a fő (árbevételi) tevékenységüket szerepeltessék benne – és a cégjegyzékben –, így ha később olyan (mellékes) tevékenységi kör változik, ami ezekben nincs benne, a változást elegendő pótlólag az APEH-nak bejelenteni, és ehhez nem szükséges jogi képviselő sem, így nem jár költséggel. Ha nincs szükség a társasági szerződés módosítására, ezt kell bejelenteni az illetékes cégbíróságon. Ha a főtevékenységet korábban automatikusan átkódolta a cégbíróság, értelemszerűen csak a többi tevékenységi kör – amennyiben van ilyen – átkódolását is kell bejelenteni az adóhatóságnak a megfelelő formanyomtatvány kitöltésével, ám ehhez ugyancsak nem szükséges jogi képviselő, vagyis szintén költségmentes. 

Némileg egyszerűbb tehát azoknak a vállalkozásoknak a helyzete, amelyek az új társasági törvény lehetőségével élve már tavaly úgy igazították át létesítő okiratukat, hogy csak a főtevékenységüket szerepeltetik a társasági szerződésben és a cégjegyzékben (és társasági szerződésük engedi, hogy taggyűlés összehívása nélkül, csak az ügyvezetés is módosíthassa ebben a tekintetben a szerződést). Ami a költségeket illeti a fő tevékenység módosítása, illetve TEÁOR-számának átkódoltatása esetén: habár a fő tevékenységi kör változása illeték és közzétételi díj fizetése nélkül bejelenthető a cégbíróságon, a módosításhoz ügyvédet kell igénybe venni, s az ő munkadíját, ami 20-50 ezer forint között mozog, nem lehet megspórolni.

Minderre azért van (és volt) szükség, mert január 1-jétől az EU minden tagországára kötelező érvényű rendelete érvényes, így új tevékenységi ágazati osztályozási rendszer (TEÁOR) lépett életbe nálunk is, amelyet nem utolsósorban érvényesíteni kell a cégiratokban is. Az év végi időpont, (eredetileg tavaly szeptember 1-je, majd idén július 1-je volt a határidő) kitűzésére a cégbíróságok elektronikus ügyintézésre való átállása miatti túlterheltsége okán került sor. Igaz, az újabb halasztáshoz törvénymódosításra lenne szükség, amit várhatóan csak szeptemberben pótol majd a parlament. Az adóhivatalt addig köti a jogszabály: elvileg tehát büntetheti a mulasztókat, ám a gyakorlatban – mint azt több helyen kinyilvánította – nem áll szándékában. Hivatalos közleményt erről azonban még nem adott ki, a hvg.hu további kérdéseit a Pénzügyminisztériumhoz irányította. 

A cikk folytatását olvasd el a hvg.hu-n!


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink