hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kánikula Kommandó: 570 millió forint bírság

  • MTI

Eddig csaknem 570 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok a Kánikula Kommandó elnevezésű átfogó ellenőrzési akció során - erről Kondorosi Ferenc kormánybiztos számolt be a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.



A nyolc hatóság részvételével zajló, két héttel ezelőtt indított akció keretében eddig 12 ezer ellenőrzést végeztek és 4 053 esetben bírságoltak – mondta Kondorosi Ferenc. A kormánybiztos közölte azt is: a tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek egyre inkább jogkövetők.

Kondorosi Ferenc beszámolt arról, hogy a fogyasztóvédelem területén csökkentek azok az esetek, amelyek bírságot vontak maguk után. Jók a tapasztalatok az élelmiszerlánc-ellenőrzéseknél és jobb a kiemelt nagy rendezvények esetében is, gondok vannak azonban az alkalmi munkavállalási könyvvel kapcsolatban, a bírságok csaknem felét munkaügyi, munkavédelmi vétség miatt szabták ki. A kormánybiztos elmondta, nagy segítséget kapnak a különböző terméktanácsoktól, szakmai kamaráktól, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy tagjaikat a jogszabályok betartására ösztönözzék.

A kormányszóvivői tájékoztatón kiosztott összegzés szerint az akció során a hatóságok 101 üzletet zártak be, tizennégy vállalkozás tevékenységét függesztették fel és több mint kétmillió forint értékben koboztak el cigarettát, alkoholt, CD-t, DVD-t. Tizenhat tonna élelmiszert kivontak a forgalomból, több mint félezer esetben pedig szabálytalan munkavégzés miatt felfüggesztő vagy eltiltó határozatot hoztak.

Az akció során -, amelyben a rendőrség is részt vett - négy körözött személyt elfogtak.

Az ellenőrzések közül -, amelyek kiterjedtek az élelmiszerlánc biztonságára, a szezonális munkavállalásra, a kedvelt turisztikai pihenőhelyek ellenőrzésére, a nagyobb szabadtéri rendezvényekre, piacokra, strandokra - Kondorosi Ferenc megemlítette, hogy még mindig előfordul a fogyasztó megkárosítása: a kért mennyiség helyett kevesebbet mérnek, a piacokon gyakran előfordul, hogy vásárláskor nem adnak nyugtát, vagy egyes cikkekhez nincs magyar nyelvű tájékoztató.

A jogsértések egy részét szándékosan követik el, az esetek kisebb hányadában a tájékozatlanság és a felkészületlenség miatt szabálytalankodnak a vállalkozók.

Az ellenőrzések elfogadottságáról szólva a kormánybiztos egy kirívó esetet említett: Dabason egy kitelepült édességárus ellenőrzésekor az árus megverte a hatóság embereit, ellene az eljárás ügyészségi szakban van. Kitért arra is: Szegeden, a boszorkányfesztiválon egy jós azt mondta az inkognitóban hozzá forduló ellenőröknek, hogy ő azonnal "kiszúrja" az APEH-ellenőrt - ez azonban nem sikerült neki és pechjére az 1 400 forintba kerülő jóslásról sem adott számlát. A szabálysértőt 20 ezer forintra bírságolták.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kondipark adóvonzata

Nagy Norbert

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Sátor bérbeadás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink