hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MDF-adóprogram: egy párt, négy pillér

  • MTI

Az MDF adóprogramjáról beszéltek a képviselők napirend előtt a parlamentben. A párt nemzeti adóprogramja négy pilléren nyugszik.



Herényi Károly (MDF) közölte: pártja kedden nyilvánosságra hozza nemzeti adóprogramját. A program négy pilléren nyugszik, az első pont az egyszeri adóamnesztiáról szól - mondta. Hozzátette: az ellenzéki párt azt javasolja, hogy 2008. október elseje és 2009. február 20-a között minden magánszemély és vállalkozás számára tegyék lehetővé, hogy a múltban eltitkolt pénzt tízszázalékos adó megfizetésével legalizálni lehessen.

A második pont arról szól, hogy vezessük be az egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadó-rendszert, és ezzel párhuzamosan szigorítsuk az adó- és vagyonellenőrzéseket - jelentette ki.

Herényi Károly elmondta: a harmadik pont azt célozza, hogy 2009. január elsejétől vezessék be a háromkulcsos áfát, 5, 12, és 25 százalékon, az alapvető élelmiszerek áfáját pedig a jelenlegi 20-ról csökkentsék 12 százalékra. Ezzel párhuzamosan javasolja az MDF a munkaadói egészségügyi járulék hét százalékpontos csökkentését és az ekho eltörlését - tette hozzá. Az MDF továbbra is fontosnak tartja az örökösödési adó eltörlését, ami a negyedik programpont - mondta Herényi Károly.

Veres János pénzügyminiszter azt válaszolta, hogy nehéz megítélni a javaslat egyensúlyi hatását. Közölte: nem tud egyetérteni az örökösödési adó teljes eltörlésével, és mint megjegyezte, az egykulcsos jövedelemadó bevezetésével sem ért egyet a kormány.

Harrach Péter (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy stagnál a magyar gazdaság, és nem keletkeznek új munkahelyek. Mint kiemelte, 2000-ben maga terjesztett elő egy törvénymódosítást, amely munkavégzéshez kötötte volna a rendszeres szociális segélyezést. Magyarország gazdasági, pénzügyi, foglalkoztatási problémáinak egy megoldása van: a munkahelyteremtés és a munkára késztetés - emelte ki.

Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter közölte: a kormány nem támogatja, hogy forrást vonjanak ki a szociális ellátórendszerből. Véleménye szerint Magyarországon a szociális ellátórendszer erős, és nincs szociális válság.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi adókedvezmény saját jogon

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Vagyonkezelő alapítvány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Iparűzésiadó-előleg

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink