hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ajándékozási illeték, táppénz és bt. megszüntetése

  • dr. Marosi Andrea

Hogy lehet a legolcsóbban megúszni két betéti társaág egyidejű megszüntetését? Kell-e ajándákozási illetéket fizetnie a szülőnek, ha ingatlanból származó jövedelmét gyermekének adja? Mi alapján kapja a juttatásokat a táppénzen lévő kismama, ha egyéni vállalkozó? Olvasóink kérdéseire a hvg.hu adószakértője válaszol.

Szakpe Szilvia
Testvéremmel együtt két bt., valamint egy kft. tulajdonosai vagyunk, és egyik ismerősünktől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy összességében a legolcsóbb módja a két bt-énk megszüntetésének az, hogy beolvasszuk azokat a kft-ébe. Én azonban kétkedéssel fogadom ezt, tekintettel arra, hogy a beolvadásnál könyvvizsgálót is igénybe kell venni, valamint a cégeljárás illetéke is elsőre magasabbnak tűnik. Akkor mi lehet az alapja, hogy mégis ezt javasolta? Mindent együttvéve igaza lehet?

A felmerülő költségek és adminisztratív terhek szempontjából lehet megvizsgálni az előnyöket és a hátrányokat.
Ha a ténylegesen kifizetetendő költségeket nézzük, akkor egyetértek Önnel, mert az átalakulással, beolvadással kapcsolatos illetékek és költségek lényegesen magasabbak a végelszámolással kapcsolatos költségeknél. Az átalakulás cégbírósági költségei: 

• Illeték 50.000 Ft
• Közzétételi díj elektronikus eljárásban 3.000 Ft
• Közzétételi díj nem elektronikus eljárásban 15.000 Ft
• Meghirdetés a Cégközlönyben két alkalommal 30.000 Ft
Az átalakulási vagyonmérleg hitelesítéséhez könyvvizsgálót is igénybe kell venni. A könyvelési és az ügyvédi költségek az átalakulásnál a gyakorlat szerint magasabbak, mint a végelszámolásnál.

Ha a betéti társaságok végelszámolással szűnnek meg, akkor cégenként 15.000 Ft az illeték, a közzététel költsége 3.000 Ft elektronikus eljárás esetében, illetve 7.000 Ft hagyományos esetben. A cégeknek csak akkor kell meghirdetniük a Cégközlönyben a végelszámolási hirdetményt, ha a gyorsított végelszámolási eljárást választják. Ennek költsége 15.000 Ft cégenként. 

A betéti társaság jogutód nélküli megszűnése esetén a végelszámolás egyszerűsített módon is lefolytatható akkor, ha a társaság a végelszámolás megindításáról szóló határozatától számított harminc napon belül valamennyi tartozását kiegyenlíti. Ilyenkor a végelszámoló személyét, a végelszámolás megindulását (a jogutód nélküli megszűnésről szóló határozattal együtt) elegendő a végelszámolás megtörténtével (az ehhez előírt mellékletek csatolásával) együtt bejelenteni a cégbírósághoz, amely rendelkezik a társaság törléséről és annak közzétételéről.

Lényeges különbség az is, hogy az átalakulás nem jelenti az átalakult társaságok azonnali APEH ellenőrzését, ellentétben a megszűnéssel. Az adózás rendjéről szóló törvény alapján kötelező adóhatósági ellenőrzést lefolytatni annál a cégnél, melynek végelszámolásáról döntöttek. A végelszámolás elrendelését követően a cég korábbi vezető tisztségviselője a kezdő időpontot megelőző nappal köteles tevékenységzáró beszámolót készíteni, a végelszámolót tájékoztatni a folyamatban lévő ügyekről, átadni számára az iratanyagot.

A végelszámoló a fenti adatok alapján elkészíti a végelszámolási nyitómérleget, majd a hitelezők bejelentései alapján korrigálja azt, az eljárás befejezésekor pedig benyújtja a legfőbb szerv elé az adóbevallásokat, a beszámolót, a mérleget és a vagyonfelosztási javaslatot jóváhagyás céljából. A végelszámolás kezdő időpontját megelőző (tevékenységzáró) és az eljárás alatti időszakra vonatkozó revíziót az adóhatóság a végelszámoló által készített záró adóbevallás kézhezvételétől számított 60 napon belül köteles befejezni. A kérdésére helyes válasz – véleményem szerint - csak a konkrét tények birtokában adható. 

Azt, hogy mikor és kinek kell ajándékozási illetéket fizetnie és milyen juttatásokban részesülhet a táppénzen lévő kismama? Olvassa el itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fizetés nélküli szabadság megszakítása utáni táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink