hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ajándékozási illeték: már 10 ezer forint felett is fizetni kell?

  • dr. Marosi Andrea

Az illetéktörvény változása az ajándékozási illeték alá eső ügyletek körét bővítette két esetben is. Ezekre dr. Marosi Andrea, az Adózóna szakértője hívja fel a figyelmet az alábbiakban.

Egyrészről bevezette azt a szabályt miszerint a hitel(kölcsön) nyújtásából származó 10 ezer forintot meg nem haladó összegű követelés elengedését mentesítette az illetékfizetési kötelezettség alól. Ezzel a modattal értelemszerűen bevezette azt is , hogy az ezt meghaladó összegű követelés elengedése esetén ajándékozási illetéket kell fizetni. Várható volt, hogy  ezt a kiskaput is hamarosan bezárják majd. A változás 2008 január 1-jén lép életbe érdemes gyorsan dönteni ha ilyen szándékunk van.

Januártól a jogszabály  az üzembentartói jogot  is a vagyoni értékű jogok közé sorolja. Ez azt jelenti, hogy akkor is illetéket kell fizetni, ha az okmányirodánál nem tulajdonosként hanem üzembentartóként regisztráltatjuk magunkat. A gyakorlat fogja eldönteni, hogy ez esetben, mint vagyoni értékű jog mi lesz pontosan az az érték(azaz üzembentartói jog értéke), amelyet az Illetékhivatal ilyenkor megállapít.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink