hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új áfaszabályok: egyszerűsített számla, stornó, sorszám

  • dr. Marosi Andrea

Adható-e egyszerűsített számla magánszemélynek és milyen feltételekkel? Hogyan kell értelmezni az új áfatörvény idevonatkozó paragrafusait? Az új számlák sorszáma hogyan változott? Olvasóink kérdésére a Deloitte szakértői válaszoltak.

Zara László szerint a használható áfa alanyok között is az egyszerűsitett tartalmú számla, de vannak szakérzők, akik ezt másképp látják. Hogyan kell helyesen értelmezni az áfa törvény 176 paragrafusát? Adóalanyok befogadhatnak-e 2008-tól készpénzfizetési egyszerűsített számlát, melynek a sorszámtartományában kötőjel van? Vagy csak a magánszemélynek adható ez a fajta egyszerűsített számla ki?

Az új Áfa törvény rendelkezései e tekintetben valóban ellentmondásosként értelmezhetőek. Az új áfa-törvény lehetővé teszi az egyszerűsített adattartamú számla alkalmazását készpénzfizetésnél, de csak akkor, ha a megrendelő azonnal (az ügylet teljesítéséig) készpénzben fizet, és számlát kér. A "megrendelő" fogalmának használatakor az Áfa törvény visszahivatkozik egy másik, pontra, amely paragrafus (3) bekezdése viszont akként rendelkezik, hogy a visszahivatkozott jogszabályhely nem alkalmazható adalanyok, vagy nem adóalanyok, de jogi személyek (pl. alapítványok) esetében. A Pénzügyminsztérium tájékoztatója alapján azonban, mely az APEH honlapján január 11-én megjelent, megállapítható, hogy nincs hatósági kétség a tekintetben, hogy az egyszerűsített számla kibocsátása tekintetében nem kell alkalmazni a törvény szűkítő rendelkezését, így egyszerűsített számla adóalanyok és nem adóalany, de jogi személyek részére is kibocsátható.

Az új Áfa törvény bekezdése határozza meg az egyszerűsített adattartalmú számla kötelező tartalmi elemeit, amelynek alapján az egyszerűsített számlának ugyanazon adatokat kell tartalmaznia, mint ami rögzítésre került a 2008. január 1-jét megelőzően hatályban lévő korábbi Áfa törvényben. Így, a jelenleg is forgalomban lévő „egyszerűsített számla”, Kérdéseim a 2008-as konkrét számlaformára vonatkozóak: 

- Az eddigi storno-, ill. helyesbítő számla fejlécet át kell-e nevezni érvénytelenítő-, ill. módosító számlára?
Az új Áfa törvény szóhasználatában immáron csak számla és a számlával egy tekintet alá eső okirat szerepel. Ezért elvileg a stornó és a helyesbítő számla közti különbség elenyészett, s e tekintetben nincs jelentősége annak sem, ha az érvénytelenítő vagy módosító kifejezéseket használjuk. Persze azzal, hogy a törvény csak a minimum adattartamot írja elő, nem tilos változatlanul használni bevált kifejezéseket is. (Az azonban biztos, hogy az okiratot befogadó mindig csak akkor korrigálhat a kapott okiratnak megfelelően, amikor azt kézhez vette, tehát még stornó esetében sem szabad visszanyúlnia az eredeti teljesítési időpontot tartalmazó bevallási időszakra.)

A 2008. jan. 1-jétől kiadható, illetve befogadható számlák sorszámában lehet-e kötőjel vagy nem?
A nyugta, számla nyomtatványok sorszám hosszúsága 2008-ban továbbra is 12 karakter maradt, felépítése annyiban módosul, hogy az eddig az ötödik karakter-helyen álló kötőjel kimarad, az utolsó hét karakter csak számokból áll. A 2007. január 1. után az APEH által kijelölt sorszámtartományba illeszkedő sorszámmal legyártott nyugta és számla nyomtatványok 2008-ban is felhasználhatók, sőt a gyártók 2008-ban is gyárthatnak nyomtatványt a 2007-ben kijelölt sorszámtartománnyal. Felhívjuk a figyelmet, hogy a kapcsolódó adóhatósági iránymutatás szerint a számlát befogadónak is ellenőriznie kell a számla helyességét, sorszámtartományi megfelelőségét.

Az alanyimentes kifejezést feltüntetni elég-e, vagy utalni kell, hogy a törvény mely paragrafusa alapján ?
Az új Áfa törvény egyértelműen rendelkezik a tekintetben, hogy a számlán jogszabályi hivatkozással vagy más egyértelmű utalással kell jelezni, hogy a termék értékesítése vagy a szolgáltatás nyújtása mentes az adó alól. Azaz elég, ha felírja, hogy pl. "az ügylet alanyi adómentesség miatt mentes az áfa alól", vagy hogy pl. "az ügylet az eladónak az áfa-törvény 187 paragrafusa szerinti adómentessége miatt mentes az áfa alól".

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Örökölt termőföld eladása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink