hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bejelentési papírok: akár háromnaponta is kérheti az alkalmazott

  • dr. Marosi Andrea

Mit tenne, ha az önt elbocsátó munkáltató nem adná ki időben az új állás betöltéséhez szükséges, a munkaviszonyt igazoló papírjait? A munkaügyi perek száma még mindig elenyésző a munkaerőpiaci visszásságok tömegéhez képest. A most életbe lépett törvény néhány helyen igyekszik betömni a lyukakat, sőt, a jövőben a munkavállaló is kezdeményezheti munkáltatója APEH-ellenőrzését, ha az nem fizet utána társadalombiztosítási járulékot. Kérdés, fogja-e.

Egy középkorú hölgy több mint három hónapig dolgozott menedzserasszisztensként az egyik cégnél, amikor lejárt a próbaideje és meghosszabbították a szerződését. Rá egy hétre „holnap már be se jöjjön” felszólítással, szóban – jogellenesen – felmondtak neki. A hivatalos papírokat – munkáltatói igazolás, működési bizonyítvány, adólap, tb-kártya, álláskeresési támogatás igényléséhez szükséges adatlap – nem kapta meg. Pedig rendes felmondás esetén (amilyennek ez is számítana) a munkáltató köteles a munkaviszony megszűnésekor, vagyis az utolsó munkanapon kiadni ezeket az iratokat – szögezi le Viszló László, történetünk szereplőjének ügyvédje, a hvg.hu munkajogi szakértője.

További nehézséget okozott, hogy a hölgy papírjait akkor sem akarták kiadni, amikor egy szállítmányozási cégnél ajánlottak neki munkát. Így elesett egy jobban jövedelmező állástól, ráadásul ki se fizették neki a felmondási időre járó fizetését, összesen 40 ezer forintot. Két hónappal később – bírósági felszólításra – megérkezett ugyan az elmaradt bére, ám a szükséges papírokat csak a felmondást követő negyedik hónapban kapta meg. Kevesebb fizetésért ugyan, de azóta elhelyezkedett, és kártérítést követel volt munkáltatójától azokért a hónapokért, amíg papírok híján nem alkalmazta senki.

Ügyvédje szerint jó esélye van arra, hogy a bíróság megállapítsa a felmondás jogellenességét, mivel elbocsátása szóban, vagyis mindenféle írásos megállapodás nélkül történt. Ezek után – Viszló várakozásai szerint - megítélik a jogerős ítélet megszületéséig járó fizetését, amiből levonják az azóta megtérült havi penzumot. Várhatóan nem hagyják figyelmen kívül azt sem, hogy jelenlegi munkahelyén 25 ezer forinttal kevesebbet keres, mint a korábbin. 

Mit jósol az ügyvéd a per kimenetelének? Mit ír elő a 2008-as törvény? Olvassa el itt!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisvállalkozói adókedvezmény

Pölöskei Pálné

adószakértő

Hétfőtől szombatig tartó munkavégzés

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink