hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi a sorozatos ingatlanértékesítés és ki adózik utána?

  • adozona.hu

A beépített új ingatlanok, valamint az építési telkek sorozatos értékesítése jövőre mind a jogi mind a magánszemélyeknek valamint a nem jogi személyeknek adóköteles lesz. A PricewaterhouseCoopers (PwC) ingatlanokat érintő adóváltozásokról szóló hírleveléből kiderül ki és mikor válik adóalannyá és milyen ingatlanok tartoznak e szabályozás alá.

Sorozatos értékesítésnek az számít, amikor egy magánszemély vagy szervezet két naptári éven belül már a negyedik építési telket vagy beépített új ingatlant értékesít. A negyedik és az azt követő értékesítések tartoznak az áfa hatálya alá. A magánszemély vagy szervezet adóalanyisága a harmadik és végével megszűnik, ha a negyedik értékesítést követő 3 naptári évben nem értékesít újra sorozatos értékesítés körébe tartozó ingatlant. Adóalannyá akkor válik ismét, ha újból sorozatosan értékesít.

Ha az adózó kizárólag sorozatos ingatlanértékesítés miatt válik adóalannyá, az adóhatóság kivetéssel állapítja meg az adóját, figyelembe véve a levonandó adó összegét is. A hatósági adómegállapítás alapja az adózó bejelentése lesz.

Az adózónak a negyedik ingatlan értékesítését az áfatörvény szerinti teljesítési időpontot követő 30 napon belül kell az illetékes adóhatóságnak bejelentenie, amely jogkövetkezmények szempontjából az adóbevallással egyenértékű.

A sorozatos értékesítésbe a 2008 előtt értékesített ingatlanokat, a régi beépített ingatlanokat és a mezőgazdasági földterületet nem kell figyelembe venni

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés jövedeleme

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink