hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Illetékfizetés ingatlanértékesítés után - mi változik?

  • adozona.hu

Az illetéktörvény szerint jövőre is 2 százalékos illetékfizetési kötelezettsége van az adózónak, ha az ingatlant két éven belül továbbértékesítési, illetve pénzügyi lízing céljából vásárolta – olvasható a PricewaterhouseCoopers hírlevelében. Cikkünkből megtudhatja, mikor nem kell illetéket fizetni egy ingatlan után illetve milyen feltételek mellett vehet igénybe kedvezményt.

Az új szabályok értelmében az Illetéktörvény kiegészül azzal, hogy az ingatlanügyi hatóság ellenőrizni fogja a 2 éves határidő eltelte után, hogy az értékesítés – illetve a pénzügyi lízingbe adás – megtörtént-e. Ezt a rendelkezést azokban az esetekben is alkalmazni kell, ha a továbbértékesítésre, illetve annak igazolására nyitva álló határidő 2008. január 1-je után telik le.

Továbbra is mentes lesz a visszterhes vagyonátruházási illeték alól – és az öröklési valamint ajándékozási illeték alól – az olyan lakóház építésére alkalmas telektulajdon, illetve az ilyen ingatlanon alapított vagyoni értékű jognak a megszerzése, amelyre a szerződés illetékkiszabásra történő bemutatását követő 4 éven belül lakóházat építenek. A rendelkezés viszont kiegészül azzal a kitétellel, hogy a felépített lakóházban a lakás(ok) hasznos alapterületének el kell érnie a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10 százalékát.

Az új szabályok alapján a Társasági adóról szóló törvény szerint kedvezményezett eszközátruházás keretében átruházott ingatlanügylet is mentesül a visszterhes vagyonátruházási illeték alól. A mentességgel azonban csak akkor lehet élni, ha az átruházó nem vette igénybe a kedvezményes 2 százalékos illetékmértéket az átruházás évében és az azt megelőző 2 naptári évben, az átruházott eszközök értékében az ingatlanok értékének aránya nem haladhatja meg a 75 százalékot. Ebben az esetben az átvevőtársaság még további 2 évig nem vehet igénybe kedvezményes illetékmértéket.

Az üzletágat átvevőtársaságnak vállalnia kell azt is, hogy az átvett eszközöket nem idegeníti el az átvételt követő 1 éven belül. A vagyonszerző nyilatkozhat az adóhatóság felé a feltételek teljesítéséről a fizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig. Amennyiben a vagyonszerző valótlan nyilatkozatot tesz, vagy nem teljesíti a vállalt feltételeket, a kedvezményes illeték és az egyébként fizetendő illeték közötti különbözet kétszeresét az adóhatóság a vagyonszerző terhére pótlólag előírja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Próbaidő ugyanannál a munkáltatónál másik munkakörben

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink