hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Romániában környezetszennyezési adónak nevezik át regisztrációs adót

  • MTI

A gépkocsik okozta környezetszennyezési adónak nevezi át a román kormány a regisztrációs adót, miután egy román bíróság diszkriminálónak nevezte a használt autók forgalomba iratása után fizetendő illetéket.

A héten nyilvánosságra került, hogy egy aradi férfi beperelte a román államot, a bíróság pedig első fokon a felperesnek adott igazat. Marosvásárhelyen is precedens értékű döntés született, ahol szintén egy bíróság ideiglenesen engedélyezte egy használt autó tulajdonosának, hogy a regisztrációs adó kifizetése nélkül használja járművét.

A bukaresti kormány - amelynek tagjai többször is kijelentették, hogy módosíthatják, de nem szüntetik meg az adót - gyors ellenlépéssel válaszolt. A román sajtó tudósításai szerint a legutóbbi kormányülésen ugyanis olyan határozatot fogadtak el, amely átnevezi a regisztrációs adót. Korodi Attila romániai környezetvédelmi miniszter elmondta: azért javasolták az adó nevének a megváltoztatását, mert a lakosság nem értette meg, hogy az ebből származó bevételt környezetvédelmi programok támogatására, és nem egyéb állami szolgáltatás finanszírozására fordítják.

A tárcavezető utalva az állam számára kedvezőtlen bírósági ítéletekre hozzátette: az adó új neve nem okoz majd félreértéseket, és a bíróság nem ad ezentúl igazat a további pereskedőknek. A Cotidianul című napilap által megszólaltatott jogászok szerint is ezentúl nehezebb dolguk lesz a bírósághoz fordulóknak, ugyanis be kell bizonyítaniuk, hogy az új nevet viselő adó valójában a regisztrációs adó. Korábban Brüsszel két figyelmeztető levelet is küldött Bukarestnek a regisztrációs adót illetően. Kovács László, az Európai Bizottság adóügyi és vámuniós felelőse pedig úgy nyilatkozott, hogy a román kormánynak vissza kell fizetnie a regisztrációs adót még akkor is, ha később az európai normáknak megfelelően módosítja az
erre vonatkozó jogszabályt.




Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyíltvégű lizing

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

A traszferár és az áfa kapcsolata

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Előleg áfarendezése

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink