hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hétfőig lehet visszaigényelni a regisztrációs adót

  • MTI

A regisztrációs adó részleges visszatérítésére irányuló kérelmek benyújtási határideje hétfőn éjfélkor lejár.

A közlemény szerint a fővámhivatalok nyitvatartási idejénbelül személyesen, a nyitvatartási időn túl hétfőn éjfélig postai úton van lehetőség a kérelmek benyújtására annál a fővámhivatalnál, amely a regisztrációs adót eredetileg kiszabta. A jogvesztő határidő lejárta után a hatóságok automatikusan visszautasítják a beérkező igényeket. 


A regisztrációs adó részleges visszatérítéséről szóló törvény 2007. február 15-i hatályba lépése óta eltelt több mint öt hónapban, az augusztus 3-i összesítés szerint 18 812 esetben, kamatokkal együtt 4,5 milliárd forint regisztrációs adót térített vissza a Vám- és Pénzügyőrség (VP). Frissebb, az augusztus 10-ig lezárt adatokat hétfőn hozza nyilvánosságra a vámhatóság, míg a végleges adatokkal várhatóan csak a jövő hét közepétől rendelkezik majd a VPOP.


Az előzetes felmérés szerint mintegy 73 ezer kérelemmel és mintegy 8-10 milliárd forint visszafizetésével számolt a Vám- és Pénzügyőrség, ugyanis 2004. május 1. és 2005. december 31. között ennyi használt gépjármű után fizették meg a regisztrációs adót, aminek egy bizonyos részét igényelhették vissza az ügyfelek. Eddig mintegy 26 783 beadvány érkezett a Vám- és Pénzügyőrséghez. A fővámhivatalok a törvényi feltételek hiánya miatt eddig jogerősen 642 kérelmet utasítottak el, amelyekhez zömében a kérelmezők nem csatolták a szükséges okmányokat, bizonylatokat. 


A tapasztalatok szerint többnyire azok kezdeményezik a regisztrációs adó részleges visszatérítését, akik korábban saját nevükben fizették meg az adót, és azt másra nem hárították át - mondta a szóvivő. A regisztrációs adó részleges visszatérítésére vonatkozó kérelmeket a törvény hatálybalépésétől számított 180 napon belül lehet előterjeszteni, azaz 2007. augusztus 13-ig. Az ezt követően benyújtott kérelmeket, mint késve előterjesztett beadványokat, a vámhatóság érdemi vizsgálat nélkül el fogja utasítani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Visszlízing áfa mentes tevékenységhez

Nagy Norbert

adószakértő

Muzeális OT rendszámú szgk., cégautóadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Betegség miatt megmaradt 8 nap szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31