hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Regisztrációs adó: hétfőn éjfélig nyitva a fővámhivatalok

  • MTI

A fővámhivatalok hétfőn éjfélig nyitva tartanak, ahol még személyesen be lehet nyújtani a regisztrációs adó részleges visszatérítésére irányuló kérelmeket, mivel a benyújtási határidő hétfőn 24 órakor lejár - mondta el Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője .



Akik nem személyesen viszik el a kérelmeket, azoknak hétfőn éjfélig postai úton van lehetőségük a kérelmek benyújtására annál a fővámhivatalnál, amely a regisztrációs adót eredetileg kiszabta – mondta Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője. A jogvesztő határidő lejárta után a hatóságok automatikusan visszautasítják a beérkező igényeket.

A regisztrációs adó részleges visszatérítéséről szóló törvény 2007. február 15-i hatályba lépése óta eltelt csaknem hat hónapban, az augusztus 10-ig összesített, és a hétfőn elkészült legfrissebb adatok szerint 19 500 esetben, kamatokkal együtt 4,62 milliárd forint regisztrációs adót térített vissza a Vám- és Pénzügyőrség (VP) – tudatta a szóvivő. A végleges adatokkal várhatóan csak a hét közepétől rendelkezik majd a VPOP.

Az előzetes felmérés szerint mintegy 73 ezer kérelemmel és mintegy 8-10 milliárd forint visszafizetésével számolt a Vám- és Pénzügyőrség, ugyanis 2004. május 1. és 2005. december 31. között ennyi használt gépjármű után fizették meg a regisztrációs adót, aminek egy bizonyos részét igényelhették vissza az ügyfelek.

Eddig közel 28 ezer beadvány érkezett a Vám- és Pénzügyőrséghez. A fővámhivatalok a törvényi feltételek hiánya miatt eddig jogerősen 710 kérelmet utasítottak el, amelyekhez zömében a kérelmezők nem csatolták a szükséges okmányokat, bizonylatokat.

A tapasztalatok szerint többnyire azok kezdeményezik a regisztrációs adó részleges visszatérítését, akik korábban saját nevükben fizették meg az adót, és azt másra nem hárították át - mondta a szóvivő.

A regisztrációs adó részleges visszatérítésére vonatkozó kérelmeket a törvény hatálybalépésétől számított 180 napon belül lehet előterjeszteni, azaz 2007. augusztus 13-ig. Az ezt követően benyújtott kérelmeket, mint késve előterjesztett beadványokat, a vámhatóság érdemi vizsgálat nélkül el fogja utasítani.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink