hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eldőlt: értékalapú lesz az ingatlanadó

  • MTI

Csak értékalapon vethetik ki az önkormányzatok 2009-től az építményadót, mivel az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága az adótörvényekhez benyújtott, a négyzetméter-alapon kivethető építményadót is lehetővé tevő módosító indítványt házszabályellenesnek minősítette.

Ebben a törvényalkotási szakaszban ezt a kérdést nem lehetett már rendezni - mondta Kovács Tibor, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese. A politikus szerint esetleg jövő januárban lehet a kérdéssel újra foglalkozni, ha a kormány benyújtja az új adótörvény-csomagját.

Avarkeszi Dezső, az alkotmányügyi bizottság szocialista elnöke az MTI-nek elmondta: a testület nap folyamán tartott ülésén házszabályellenesnek minősítette az önkormányzati bizottság módosító indítványát, így arról nem szavaznak a plenáris ülésen. Kifejtette: a házszabály szerint zárószavazást előkészítő módosító javaslatot akkor lehet benyújtani, ha egy elfogadott módosító indítvány ellentétes a törvényjavaslat más részeivel, illetve egy másik jogszabállyal. Most nem volt ilyenről szó - fűzte hozzá.

Avarkeszi Dezső azt mondta, nem tartalmi, hanem formai okokból minősítették házszabályellenesnek a javaslatot, szakmai döntést hozott a bizottság. Hozzátette: a testület többségi döntést hozott, az MSZP-s képviselők túlnyomó többsége és az SZDSZ-es képviselő szavazott úgy, hogy nem házszabályszerű a javaslat.

Az Országgyűlésben hétfőn este lesz a zárószavazás az egyes adótörvényekről szóló törvényjavaslatról. A Ház múlt héten szavazott az előterjesztéshez benyújtott módosító indítványokról. A képviselők többsége nem fogadta el azt a szocialista módosító indítványt, amely továbbra is lehetővé tette volna az önkormányzatok számára, hogy négyzetméter-alapon is kivessék az építményadót. Az elfogadásra váró adótörvény-javaslatban így már csak az értékalapú építményadó szerepel.

Az Országgyűlés önkormányzati bizottsága múlt szerdán újból benyújtotta a módosító indítványt, amellyel kapcsolatban a Fidesz jelezte, hogy támogatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink