hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adótörvények: maradnak a kisadók, alacsonyabb adókulcs a vállalkozásoknak

  • MTI/Népszabadság

Nem lesz sávhatár-módosítás, vagyis a jövőre is az éves jövedelem 1 millió 700 ezer forint fölötti része után fizetünk 36 százalékos adót. A szocialisták a Fidesz támogatásával – a kormány javaslatával szemben – a kisadók összevonása ellen szavaztak.


A kormány az adótörvények jövő évi módosításakor olyan javaslatokat terjesztett elő, amelyek az egyszerűsítést, a gazdaság fehérítését, és a versenyképesség javítását szolgálják úgy, hogy a változások figyelembe vették a konvergenciaprogram által felvázolt egyensúlyjavítási pályát is - mondta Veres János pénzügyminiszter a szavazás előtt. A kormány azokat a módosító indítványokat nem támogatja, amelyek az egyensúlyi célokat veszélyeztetik – tette hozzá. 

Két kormányjavaslattal is szembe ment tegnap este a szavazáson az MSZP-frakció. Több szocialista képviselő is szerette volna megtartani azt a lehetőséget, hogy az önkormányzatok területalapon is kivethessék az építményadót. Ebben a kérdésben azonban nem állt melléjük a legnagyobb ellenzéki párt, sem az SZDSZ, így 2009-től kötelezően értékalapon adóztathatják az ingatlanokat az önkormányzatok, ha közterhet vetnének ki. Ezzel kapcsolatban Veres János pénzügyminiszter úgy fogalmazott: cél, hogy az építmény- és telekadóztatás az egész országban azonos alapelvek szerint működjék. A rehabilitációs, a szakképzési hozzájárulás és az innovációs járulék összevonásának javaslatát azonban már a Fidesz támogatásával vétózták meg a szocialisták. 

Volt olyan javaslat is, amelyben a Fidesz és az SZDSZ fogott össze, ennek eredményeképpen mégsem adóztatják meg a bankok még fel nem használt céltartalékát. A céltartalék adóztatásától több tízmilliárdos bevételt remélt a kormány.

A személyi jövedelemadót érintő kérdésben az eredeti tervekhez képest nem történt jelentős változás: az SZDSZ javaslata megbukott. Eszerint ugyanis 1,7-ről 1,9 millió forintra emelték volna a jövedelmi sávhatárt, de Veres János indoklása szerint erre nincs fedezet a költségvetési tervben.

Az ellenzéki és a kormánypártok egyaránt támogatták azt a javaslatot, amely szerint a jövőben - meghatározott feltételeknek megfelelő vállalkozások – 16 százalék helyett 10 százalékos adókulccsal adózhatnak. Ez a lehetőség ma 5 millió forint adóalapig áll rendelkezésre, amit a kormány 50 millióra emelne. Ezzel évi maximum hárommillió forint támogatásban részesülhet egy-egy vállalkozás a meg nem fizetett adó révén. E lehetőség igénybevételének feltétele: a vállalkozás nem vesz igénybe más adókedvezményt, foglalkoztatottainak átlagos létszáma az adóévben legalább egy fő, az adóalapja az adóévben és az azt megelőző adóévben legalább a jövedelemnyereség minimum összege, megfelel az államháztartásról szóló törvényben meghatározott rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének, legalább a minimálbér évesített összegének kétszerese után, a leghátrányosabb helyzetű településeken és kistérségekben a minimálbér évesített összege után vall be nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot. Az is feltétel - mondta -, hogy a vállalkozás a meg nem fizetett adót beruházásra, hiteltörlesztésre, vagy a munkaerő-piacon hátrányos helyzetben lévők - munkanélküliek, megváltozott munkaképességűek, pályakezdők - foglalkoztatására szükséges személyi költségekre használja fel.

A kétféle étkezési utalvány adómentes értéke havi 6000 (hideg élelmiszer) és 12 ezer (meleg étel) forintra nő a mostani 5 és 10 ezerről. Emellett az adómentesen adható iskolakezdési támogatás a minimálbér 30 százaléka lesz, ami jövőre 21 ezer forint.

Nagy többséggel fogadták el a pályakezdőkre vonatkozó jövedelemadó szabályok módosítását és az illetékadóról szóló törvény módosítását. Ez a mentesség szabályain változtat a beépíthetőségi százalékarány csökkentésével.

A módosuló átmeneti szabályok közül a miniszter kiemelte a kettős adóztatás kizárását, illetve azt, hogyha az új áfatörvény rendelkezései minden félre nézve kedvezőbbek, akkor az adóhatósághoz történő bejelentés alapján az új törvény rendelkezései alkalmazhatók. 

A honatyák mindezek mellet az adóbírság emelésére is rábólintottak: a jelenlegi, magánszemélyeknek 100 ezer, cégeknek 200 ezer forintos mulasztási bírságot az új jogszabály értelmében 500 illetve egymillió forintra emelnék meg minden esetben.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink