hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hatmilliárd forint adóhiányt talált az APEH

  • MTI

Összességében hatmilliárd forintot "talált" az adóhatóság az észak-magyarországi régió három megyéjében idán a vagyongyarapodási vizsgálatok során - közölte az adóhatóság regionális igazgatósága.

A közlés szerint a vagyongyarapodási vizsgálatokat kiemelt feladatként kezeli az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) Észak-Magyarországon is, az első háromnegyedévben a régióban 763 ellenőrzés zárult le, ebből 379 adózó borsodi, 254 hevesi, míg 130 nógrádi volt.


A vizsgálatok 65 százaléka tárt fel - hat milliárd forintot meghaladó összegben - a bevallásokból elmulasztott jövedelmeket, amelyek után az adóhiány összege több mint 2,6 milliárd forint. Az egy eredményes vizsgálatra eső adóhiány átlagos mértéke 4,7 millió forint, ez a megyékben közel azonos mértékű. Az ügyek negyedénél a hiány nem éri el az egy millió forintot, míg közel 20 százalékánál meghaladja a 10 milliót.


Egy Nógrád megyei magánszemélynél állapította meg az adóhatóság - az átlag számításakor figyelmen kívül hagyott - legmagasabb, több mint 350 millió forintot kitevő adóhiányt.


Az ellenőrzött magánszemélyek általában nem a bevallott jövedelmeikből fedezik a kiadásaikat, sokan megtakarításra, családi ajándékokra és támogatásokra valamint a családi, baráti kölcsönökre hivatkoztak, de - az APEH tájékoztatása szerint - nem sok sikerrel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink