hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vagyonosodási vizsgálat alá vonnák a köztisztviselőket

  • hvg.hu

Átírná a köztisztviselőkre és más, jelentősebb állami források felett rendelkező alkalmazottakra vonatkozó vagyonbevallási szabályokat a kormány. A tervek szerint a vagyonosodási vizsgálatoknál ugyan az az eljárás vonatkozna a köztisztviselőkre is, mint amit az APEH másokra is alkalmaz – mondta el a hvg.hu-nak Draskovics Tibor. A tervezet októberben kerülne a parlament elé.

Civil szervezet az adózókért

A kormány civil szakértőkből létrehoz egy adóügyi tanácsadó testületet, amely az APEH elnöke és a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka mellett fog működni. A testület a két szervezet mindennapi gyakorlatát fogja elemezni, és javaslatokat fog megfogalmazni. A rendszer működésének előnyére válhat, ha nemcsak egy bürokratikus korlátja van egy hivatalnak, hanem egy civil is – vélekedett az Adózóna kérdésére Draskovics Tibor.

A tervezett új szabály szerint a köztisztviselőknek egyszer kellene vagyonnyilatkozatot adniuk, ezt követően pedig a vagyonváltozást kellene csak bejelenteniük. Visszaélés gyanúja esetén a munkáltató a jövőben felkérné az érintett köztisztviselőt: az adóhatóságtól kérjen vagyongyarapodási vizsgálatot maga ellen. Ha ezt nem teszi meg, munkaviszonya automatikusan megszűnne – értesült a Népszabadság.


A tervezet a korrupció visszaszorítását szolgálná, a jelenlegi szabályozás egyszerűsítése és hatékonyságának növelése mellett – mondta el a hvg.hu kérdésére Draskovics Tibor. Ma mintegy 400 ezer vagyonbevallás központosítottan tárolt és ilyen formában kezelhetetlen, ezért szükséges lenne a rendszer egyszerűsítése – tette hozzá a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárcanélküli miniszter.


A köztisztviselők, és más jelentősebb állami források felett rendelkező alkalmazottak vagyonbevallási szabályaira vonatkozó javaslatot a kormány októberben nyújtaná be egy csomagban a pártfinanszírozási és a pályázati pénzek döntésében közreműködők összeférhetetlenségére vonatkozó törvényjavaslattal együtt.


A cikket teljes terjedelmében itt olvashatja

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telek aktiválása

Nagy Norbert

adószakértő

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink