hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH 10,4 milliárdot kasszírozott

  • Szabó Zsuzsanna

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) április 20-ig 2709 vagyonosodási vizsgálatot fejezett be, ezek közül 1821 zárult megállapítással - jelentette be csütörtökön Varga Lászlóné elnökhelyettes. Még további hatezer van folyamatban.

Az adóhatóság 2007 első negyedévében a korábbi két évhez képest jóval több vagyonosodási vizsgálatot végzett. (2005-ben 610, 2006-ban 866 vizsgálat volt.) Az idei 2709 ellenőrzésen túl még további 6041 vizsgálat van folyamatban. Az APEH a befejezett ellenőrzések nyomán 10,4 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg, amelyhez várhatóan ugyanekkora összegű jogkövetkezmény - bírság és késedelmi pótlék - kapcsolódik majd – mondta az elnökhelyettes. Ugyanakkor hangsúlyozta: ez nem egy számszaki verseny, a cél nem a tízezredik vizsgálat elérése és – bár nem a költségvetés szempontjából fontos – nem is az ehhez kapcsolódó milliárdok beszedése, hanem sokkal inkább az adómorál javítását szeretnék elérni. 

Gyarapodás. De miből?
Forrás: adózóna.hu

A vagyongyarapodási vizsgálatokra mindig célzottan választják ki a magánszemélyeket. Ahogy azt már korábban is megemlítettük egy cikkünkben, az APEH arra kíváncsi, hogy a célszemély életvitele, megszerzett vagyontárgyai mennyire állnak arányban a bevallott jövedelemmel. Az eddigi vizsgálatokra az APEH az adatbázisában fellelhető bevallott adatok és kontrollinformációkban fellelhető ellentmondások alapján a kiválasztott személyek 7 százalékát, a tartósan veszteséges vállalkozás működtetése alapján 8 százalékát, a nagy értékű ingatlanok adásvétele alapján 15 százalékát, nagy értékű ingóságok vásárlása alapján 5 százalékát, nagy összegű tagi kölcsön nyújtása alapján 18 százalékát, a közérdekű bejelentések alapján 4 százalékát választották ki. Az esetek 30 százalékában több szempont együttes megléte alapján, 5 százalékban pedig egyéb módon – pl. operatív ellenőrzés során - vizsgálódtak. 

Kevesen bízzák az APEH-re az szja-bevallásukat
Úgy tűnik idén jóval kevesebben hagyják az utolsó pillanatra az adóbevallásuk benyújtását. Április 22-ig mintegy 1,588 millió személyi jövedelemadó bevallás érkezett be az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz, szemben a tavaly április 21-éig beérkezett közel 1,197 millióval. Az elektronikus utat is jóval többen választják. A teljes cikket olvassa el itt!
Erre egyik kirívó példaként említette az elnökhelyettes, hogy volt olyan adózó, akit egy 70 millió forintos tagi kölcsön miatt kezdtek el vizsgálni; annak fedezetére próbáltak fényt deríteni. A bakoktól bekért számlakivonatokon viszont több százmillió forint bevételt találtak, amire magyarázatot kértek. Az adózó a jövedelmét azzal indokolta, hogy külföldön dolgozott valamint házasságkötése alkalmával ajándékként és a menyasszonytánc során 300 millió forintot kapott. Ezt az adóhatóság életszerűtlennek nyilvánította.

A vagyonosodási vizsgálatok egyébként számos esetben a három hónapot is meghaladják, amit általában még a vizsgálat alá vont adózók módszeres, időhúzó, az ellenőrzést folyamatosan akadályozó magatartása is lassít – jegyezte meg Varga Lászlóné. Az adózó természetesen élhet az adózás rendjéről szóló és egyéb törvényben biztosított jogaival, de ha az ellenőrzési, végrehajtási eljárást szándékosan akadályozza, az adóhatóság 100 ezer forintos bírságot szabhat ki, ami az eljárás során többször is kiszabható - hívta fel a figyelmet az elnökhelyettes asszony. 

Az ügyvédek, könyvelők is kötelesek jóhiszeműen eljárni, az adóhatóság ugyanis ezért a kamarához is fordulhat, ha visszásságot tapasztal – tette hozzá Varga Lászlóné.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink